Senátor Kubera představil návod pro ODS: Měli bychom se chovat normálně

30.01.2013 19:31

Na politické scéně se odehrává další vládní krize. TOP 09 hrozí, že pokud se ještě letos nepřipojí Česká republika k fiskálnímu paktu Evropské unie, nepodepíše novou koaliční smlouvu. V Interview ČT 24 nejnovější vývoj komentoval senátor ODS Jaroslav Kubera.

Senátor Kubera představil návod pro ODS: Měli bychom se chovat normálně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

„Koalice je poměrně už dlouhou ve stavu mezi životem a smrtí,“ podotkl senátor za ODS a člen vedení strany na ČT 24.

Současnou vládu během jejího období postihlo už několik krizí. „Začalo to aférou s Věcmi veřejnými, následovalo uskupení LIDEM a nyní je strůjcem TOP 09,“ vyjmenovával Kubera rozbušky ve vládě. Přestože sama TOP 09 zdůrazňuje, že se vlastně nic neděje, protože vládnout lze i bez koaliční smlouvy, existuje podle Kubery riziko, že strana pak nebude vázána ve Sněmovně a může se přiklonit k populistickým návrhům opozice.

A veselo není ani v samotné ODS. Podle dnešního průzkumu CVVM se umístila až za TOP 09, která je nyní nejsilnější pravicovou stranou. Podle mínění Kubery nyní podléhá TOP 09 iluzi, že je potřeba využít úspěch předsedy strany Karla Schwarzenberga v prezidentských volbách a využít jej pro volby do Poslanecké sněmovny, které proběhnou příští jaro. „Výsledek takový ale nebude. Schwarzenbergovi se podařilo odpoutat se od nepopulárního Miroslava Kalouska, ale jsem přesvědčen, že tento úspěch se za rok opakovat nebude,“ myslí si.

Nízké preference snad vyburcují voliče

Připouští však, že se ODS nachází ve špatné kondici. „Úspěch má mnoho tatínků, neúspěch jen jeden,“ povzdychl si nad kritikou, která se často snáší na premiéra Petra Nečase a potažmo celou stranu od nespokojené veřejnosti. „Jeho úspěchy jsou bohužel větší než jeho pověst,“ poznamenal na Nečasovu adresu. Na druhé straně optimisticky věří, že pokles preferencí může vést k poučení členů strany a k jejich vyburcování, aby vyřešili problémy, které stranou zmítají.

Další výhoda nízkých preferencí podle Kubery tkví v tom, že mohou zmobilizovat voliče, aby stranu podpořili. „Tyto výzkumy navíc navazují na prezidentskou volbu a jako takovým jim příliš nevěřím,“ vyjádřil svou nedůvěru. ODS by se nyní měla zaměřit na vnitřní krizi a vyřešit ji. Jak? „Strana by se měla začít chovat normálně a dělat normální věci, kterým lidé rozumí,“ pronesl rozhodně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…