Senátor Kubera promluvil o facce v Ústí, pití alkoholu v Senátu i Ukrajině

05.03.2014 17:53

Leckde to vře. Na severu Čech kvůli Činohernímu divadlu, ve sněmovně kvůli referendu a alkoholu a vůbec nejhorší situace panuje na ukrajinském Krymu. Senátor Jaroslav Kubera (ODS) se vyjádřil ke všem těmto bodům. Např. nápad Úsvitu přímé demokracie na referendum bez výjimek považuje za sci-fi. Popsal také, co všechno se v Ústí nemělo odehrát, a prozradil, co si senátoři objednávají k pití.

Senátor Kubera promluvil o facce v Ústí, pití alkoholu v Senátu i Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera ve středu usedl do křesla hosta Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu. Vyjadřoval se mimo jiné k tomu, jak se dívá na možnost rozhodování občanů v referendu, po čemž hlasitě volá Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury a komunisté.

Tohle se nedělá

Nejdřív ale pronesl pár slov na téma Činoherního divadla. „Já jsem absolvoval jednání s uměleckým šéfem Činoherního klubu a zvažujeme možnost, že se soubor přesune do Teplic, poznamenal Kubera. V tuto chvíli se ještě bude čekat na dění v Ústí nad Labem, ale rozhodně bude v plánu minimálně jedno výjezdní představení v Teplicích. Dlouhodobě by bylo třeba vyřešit otázku financování. Možný přesun Činoherního divadla do Teplic ale rozhodně není záležitostí měsíců. Bude to trvat déle.

„To, co se stalo v Ústí, se nedělá. Můžete informovat divadlo, že se příští rok podmínky zhorší, ale nemůžete podmínky měnit ze dne na den. To je, jako kdybyste přišli ke svému bytu a našli kufry přede dveřmi,“ poznamenal dále senátor. Rozhodně ale nesouhlasí s násilím, přesněji řečeno fackou, která padla po jednání zastupitelstva Ústí nad Labem.

Občas projdou i Sci-fi nápady

Na první pohled to vypadá, že referendum je hrozně spravedlivá věc, ale ono je to vždycky tak, že referendum skončí zhruba půl na půl, varoval Kubera. I proto byla zavedena zastupitelská demokracie. Je navíc třeba dodat, že problémy někdy přináší i referenda ve Švýcarsku. Referendum funguje tak, kdy hlasující dostanou knihu, kde je polovina faktů pro a polovina proti, lidé se pak musí rozhodnout.

„Jsou jisté věci, které by se daly řešit referendem,“ připouští Kubera, ale sám se staví např. proti referendu o přijetí eura, které většina ODS prosazuje. „Přijetí eura je politicky a ekonomicky tak složitá otázka, že to není na rozhodnutí v referendu,“ tvrdí senátor. Třeba to, co navrhuje úsvit, je z říše science-fiction,“ míní Kubera. Žijeme ale ve zvláštním světě a je možné, že některé nápady Tomia Okamury budou přijaty v rámci politických obchodů.

Víme, jak je to s „domobranou“ na Krymu

V polovině března může teoreticky vycestovat delegace politiků do Ruska na debatu se svými protějšky. Měli by za současné situace čeští politici do Ruska vyjet?

„Ano, je správně, není nic lepšího, než jednat s ruskými poslanci napřímo,“ zdůrazňuje Kubera. Ale já jsem ve střetu zájmů, protože jsem ruskou okupaci už sám zažil, podotkl senátor. Rozhodně platí, že Ukrajina nemá být stavěna před dilema výběru mezi Západem a Ruskem. Na druhé straně ale podle Kubery nelze připustit situaci, kdy na Krymu stojí neoznačení vojáci, kteří jsou údajně od domobrany,“Ale my, co jsme byli na vojně, víme, jaké se v armádě používají samopaly,“ pokračuje senátor.

Zásadním problémem ale je, že v klíčových otázkách nemluví celá EU jedním hlasem, Senátor k tomu dodává, že stejné je to vlastně i v Česku a ministry nové vlády. Politici, kteří reprezentují českou politiku navenek, jako je prezident, premiér či ministr zahraničí, také nemluví jedním hlasem.

Pití alkoholu v parlamentu

Své vystoupení uzavřel poznámkou k pití alkoholu na půdě Parlamentu. Hnutí ANO totiž navrhuje zákaz pití alkoholu ve sněmovně. I v senátní restauraci se dá koupit alkohol, ale podle Kubery si senátoři dávají tak akorát pivo k obědu nebo sklenku vína, pokud třeba slaví narozeniny. Jestliže někdo pije víc, jako třeba kdysi poslanec Kott dnes stíhaný v korupční kauze s Davidem Rathem, stejně se to dříve či později provalí. „Takže nějaký zákaz je zbytečný,“ uzavřel Kubera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…