Senátor Kunčar: Příklon Úsvitu k extremismu mě překvapil

21.05.2014 15:43

Patrik Kunčar (KDU-ČSL) nahradil v lednu v horní komoře Tomio Okamuru. V rozhovoru, který poskytl naší redakci, zhodnotil nejen své první dojmy z působení v Senátu, ale prozradil nám i své současné záměry, o které by se chtěl jako senátor zasadit. Zajímalo nás také, jak se mu daří skloubit dohromady mandát senátora a starosty a zda se bude letos pokoušet mandát starosty obhájit. A nejen to.

Senátor Kunčar: Příklon Úsvitu k extremismu mě překvapil
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL)

Od ledna jste senátorem. Co jste od práce v Senátu čekal a překvapil vás něčím?

Čekal jsem, že v Senátu bude hodně práce. To se mi potvrdilo - denně jsem zásobován množstvím materiálů, které je potřeba nastudovat. A co mě překvapilo? Příjemným překvapením bylo například přátelské přijetí kolegy senátory napříč politickým spektrem.

Senát je mnohými občany považován za nadbytečný. Co vy na to? A jak byste popsal systém práce senátora běžnému občanovi? Co všechno to obnáší?

Rozhodně si nemyslím, že by byl Senát nadbytečný. Většina občanů má jistě v živé paměti nedávno rozpuštěnou Poslaneckou sněmovnu, kdy právě Senát dokázal svoji úlohu a nahradil tento chybějící článek parlamentního systému. Dále při každodenní práci vidím, kolik drobností a chyb napravujeme v legislativě, která je do Senátu postoupena k projednání z Poslanecké sněmovny – např. v nedávno schváleném zákoně o civilním letectví jich bylo několik desítek. Určitě by ale prospělo, kdyby došlo k posílení kompetencí Senátu, které byly v minulosti necitlivě osekány.

Nejsem si jistý, jestli se mi podaří jednoduše popsat práci senátora, ale pokusím se. Kromě práce na půdě Senátu, kdy se věnuji přípravě na schůze a studuji legislativní dokumenty, pracuji v ústavně-právním výboru, jenž na pravidelných schůzích projednává materiály, které nám byly přikázány. Mimo to se pravidelně schází Klub pro obnovu demokracie KDU-ČSL a nezávislí, jehož jsem členem, a projednává podklady a připomínky, které klub obdržel, a dále pochopitelně projednáváme legislativu a sdělujeme si navzájem své postoje a připomínky, které následně zúročíme na zasedáních pléna. Ke každodenní práci patří množství schůzek s občany, jednání na ministerstvech, s ostatními senátory, účast na různých přednáškách a konferencích. A k tomu pak ještě samozřejmě náleží práce v regionu, kde pravidelně navštěvuji obce svého senátního obvodu č. 80, setkávám se s občany a pomáhám řešit jejich podněty a připomínky. Je toho opravdu hodně, a bez pomoci schopných asistentů by den byl příliš krátký na takové množství agendy a povinností.

Co je pro vás osobně prioritní?

Mé priority vychází z volebního programu, se kterým jsem do voleb šel. To znamená pomáhat občanům regionu řešit jejich problémy, napomáhat rozvoji regionu a usilovat o změnu legislativy, která trápí města a obce, dále boj proti těm, kteří parazitují na lidech v nouzi prostřednictvím zneužívání sociálních dávek – příspěvku na bydlení v nejrůznějších ubytovnách. V mém programu je také podpora lázeňství, v této oblasti se naštěstí díky chystaným změnám v indikačním seznamu a úhradové vyhlášce začíná blýskat na lepší časy.

V rámci předvolební kampaně jste měl poměrně ostrou výměnu názorů s Tomio Okamurou. Vadilo Vám, že Úsvit postavil do čela kandidátky otce jeho přítelkyně. Jak byste ale hodnotil samotného Tomio Okamuru? Co významného udělal pro občany jako senátor a jak nahlížíte nyní na jeho počínání jako poslance?

Ne, že by mně to vadilo, že pan Okamura postavil do čela otce své partnerky. Jen jsem se nad tím pozastavil, protože mně to nepřišlo jako šťastný nápad. Myslím, že jako senátor se Tomio Okamura hodně pohyboval v regionu a komunikoval s občany. Senátorem byl poměrně krátkou dobu na to, aby mohl něco významnějšího prosadit. Jako poslanec poukazuje na věci, které jsou dle jeho (a mnohdy i mého) názoru špatné a snaží se je řešit formou návrhů změn legislativy. Většina návrhů Úsvitu však kvůli nedostatečné připravenosti, právním vadám nebo odporu ostatních poslanců zatím bohužel skončila pod stolem. V souvislosti s volbami do Evropského parlamentu mě dost překvapil příklon Úsvitu k extremismu v podobě mediálních útoků na imigranty.

Lidovcům se již v říjnu podařil návrat do sněmovny. Letošní rok je však supervolební. Domníváte se, že strana posílí své pozice i v Evropském parlamentu a v regionech?

Věřím, že občané této země ocení klidnou a vyrovnanou politiku tradiční strany a také dobrou práci našich ministrů, poslanců a senátorů. Jsem přesvědčen, že KDU-ČSL má nyní ty nejlepší předpoklady pro posílení pozice jak v Evropském parlamentu, tak i v podzimních komunálních volbách.

A budete chtít vy osobně obhájit váš mandát starosty? Jak se vám nyní daří skloubit funkci senátora a starosty?

Tato otázka je zatím otevřená – intenzivně se stranickými kolegy diskutujeme o dalším postupu a variantách. Stávající souběh dvou funkcí je dost časově náročný, ale zatím to skloubit lze. Při každodenní práci velmi vnímám smysluplnost tohoto souběhu v tom, že jako starosta jsem ve velmi těsném kontaktu s občany a jejich problémy a nejsem díky tomu odtržen od praxe a reality.

Radnice spustila počátkem února klikací rozpočet. Co dalšího ve městě plánujete nového, aby byla radnice směrem k občanům maximálně otevřená a transparentní? Domníváte se, že máte v tomto směru nějaké resty?

Z mého pohledu si myslím, že jsme v oblasti otevřenosti a transparentnosti udělali maximum – ať už v podobě klikového rozpočtu, elektronických aukcí zakázek, zveřejňování průběhu výběrových řízení a všech zakázek nad 100 tis. Kč., většina všech materiálů včetně záznamů ze zasedání zastupitelstva je volně dostupná na internetu. Každý týden mám pro občany hodinu otevřených dveří, kdy se na mne mohou bez předchozího objednání obrátit v jakékoliv záležitosti. Samozřejmě se ale nebráníme dalším smysluplným námětům na další zlepšení, přece jenom na spoustu věcí nyní nahlížíme zvenčí, a zpětná vazba obyvatel našeho města je pro mě velmi důležitá.

I má poslední otázka se bude týkat domácí politiky. Jaké vidíte klady a zápory současné vlády? 

Říká se, že až po ovoci poznáme, jestli je strom dobrý, nebo špatný. Domnívám se, že je ještě příliš brzy hodnotit, zda je současná vláda dobrá nebo špatná. Jako pozitivum vnímám to, že je snaha rychle rozjet dosud zmrazené dopravní stavby a zejména oceňuji úsilí zjednodušit a urychlit čerpání evropských dotací. Spíše negativně vnímám opětovné čistky na ministerstvech, protože časté změny úředníků k bezchybnosti a urychlení většiny procesů příliš nenahrávají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…