Senátor Láska, bývalý policista, se Šlachtovi ani nediví. On sám prý nevěří ani GIBS, ani politikům

23.06.2016 19:48

Martin Veselovský si do studia DVTV pozval bývalého policistu a senátora Strany zelených Václava Lásku a zeptal se ho na to, co si myslí o současné reformě Policie ČR, kterou podepsal ministr vnitra Milan Chovanec. Láska politikům nevěří, protože se ze všeho snaží těžit jen politické body, a doufá, že Šlachta před bezpečnostní výbor sněmovny předstoupí s něčím, co opravdu stojí za to.

Senátor Láska, bývalý policista, se Šlachtovi ani nediví. On sám prý nevěří ani GIBS, ani politikům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Václav Láska

Reorganizaci policie musel podle Lásky spustit nějaký vnější impuls, jinak by k ní nemohlo dojít tak náhle. Nikdo o ní totiž neinformoval, nikdo o ní na policejním prezidiu ještě měsíc a půl zpět nevěděl.“ Samotná ta myšlenka sloučení, ta nikoho nepřekvapí, ta je dvanáct let stará. Já jsem ji viděl poprvé na stole v roce 2002,“ řekl Láska. Co však nesedí, je skutečnost, že tak starý plán chce policie provést za jeden měsíc.

Podle Lásky je za tím jasná snaha omezit pravomoce ÚOOZ, či přímo perzekvovat jeho šéfa Roberta Šlachtu. Je možné, že k tomu došlo na objednávku kmotrů a lobbistů, k čemuž zatím nelze předložit oficiální důkazy, jelikož se jedná pouze o senátorovu domněnku.

Politická přestřelka mezi ministrem financí Andrejem Babišem a ministrem vnitra Milanem Chovancem se podle Lásky samotné reorganizace ani nemusí týkat a také nelze tvrdit, že Šlachtu chce pryč „jedna strana“. „Jsou to jednotliví politici, ať z jedné, nebo druhé strany. Akorát já je neumím pojmenovat, protože já nevím, kdo to je. Já koneckonců nemůžu říct, že ta má domněnka je správná,“ konstatoval senátor, který si za svými názory stojí. „Pokud mě za ně někdo bude žalovat, tak si to budu muset ustát.“

Celý pořad zde

„Já se přiznám k tomu, že já mám sympatie k Robertu Šlachtovi, protože ho znám osobně,“ řekl Láska. Dodal však, že jeho kroku předstoupit před bezpečnostní sněmovní výbor moc nerozumí. Důvod je jednoduchý, prostě nevěří politikům. „Víte, teď budu mluvit sám proti sobě, protože sám jsem politik,“ řekl Láska s tím, že politici prvně myslí na svoje dobro a svůj prospěch a až poté na řešení problémů jiných. „Já úplně nejsem ztotožněný s tím, že je to rozumný a správný krok.“

Šlachta podle něj musí přijít s opravdovými důkazy, nikoli domněnkami. Domněnky by totiž jen podpořily další politickou přestřelku. Láska však rozumí tomu, že se šéf ÚOOZ neobrátil na Generální inspekci bezpečnostních sborů, protože té senátor taktéž nevěří. GIBS podle něj pracuje na politickou objednávku, jak dokázala v případě policejního prezidenta Petra Lessyho.

„Tam prostě tehdejší ministr Kubice, který si s Petrem Lessym nerozuměl a nebyl schopen se ho zbavit jiným způsobem, si objednal službu u Generální inspekce a ta ji provedla. To prostě byla práce na objednávku a ještě špatná. Špatná v intencích zákona, dobrá v intencích objednavatele,“ řekl Láska a konstatoval, že po rozhovoru bude mít zase problémy.

Sloučení ÚOOZ a protikorupčního útvaru ÚOKFK může mít „devastující účinky“ na probíhající kauzy, jelikož mnohé se odvíjí od vzájemné důvěry mezi jednotlivými členy útvarů a jejich spolupracovníky. „Takhle velká reorganizace, a především personální odchod, můžou velmi výrazně narušit průběh vyšetřovacích kauz,“ zhodnotil situaci Láska.

Šlachtova rezignace mohla být jen vyústěním dlouholetého nátlaku ze všech stran. „Myslím, že Robert Šlachta, který zastával tuhletu pozici strašně dlouho, rezignoval po schůzce s policejním prezidentem. Buďto mu prezident řekl něco tak hrozného, co předčilo všechno, co on za těch deset let zažil, nebo to taky mohlo být, že to byla ta poslední malá kapka, že si řek ‚Už jsem toho odpracoval dost a tohleto prostě nemám zapotřebí‘,“ vysvětlil Láska a dodal, že obě možnosti chápe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …