Senátor Láska chválí rozhodnutí Sobotky podvolit se nakonec kvótám. Zato kritizuje Fica

23.09.2015 17:50

V dnešních Dvaceti minutách Radiožurnálu byl hostem senátor za Stranu zelených Václav Láska. Mluvil o současné kauze ohledně bezpečnostní prověrky kancléře Mynáře i o tom, co bude následovat po hlasování Evropské unie. Zbyl i čas na politické trafiky.

Senátor Láska chválí rozhodnutí Sobotky podvolit se nakonec kvótám. Zato kritizuje Fica
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Václav Láska

Lásku by „s ohledem na informace, které jsou o něm známé“, překvapilo, kdyby Mynář dostal bezpečnostní prověrku. „Vždycky mlžil, schovával se,“ vysvětluje Láska, a to je jeden z důvodů, proč prověrku nedostal.

Láska komentuje Mynářovo vyjádření o tom, že se „odhalil“ před úřady tím, že pokud se, jak sám říká, odhalil, a přesto prověrku nedostal, je to pádný důvod pro kancléřovu rezignaci. „Je to jednoznačný signál, že nemůže vykonávat funkci, kterou zastává.“ A Mynáře následně označuje za bezpečnostní riziko.

„Kancléř pana prezidenta se dostává k naprosto neomezeným a důležitým informacím,“ uvádí Láska, že je zásadní, aby kancléř měl bezpečnostní prověrku, a že tak mohlo dojít k riziku. „Respektujme pravidla, je požadována tato prověrka, on ji nedostal,“ uzavřel téma Láska.

Hrad by se měl podle Lásky k Mynářově prověrce vyjádřit

Hrad by se rozhodně měl k celé kauze podle něj vyjádřit. To, že se Zeman odmítl vyjádřit, Láska „na jednu stranu“ chápe, v tomto případě však jde o velmi závažnou věc, na kterou je podle něj třeba reagovat.

Mluvil také o případu Radmily Kleslové. „Politička, která je součástí vládní strany, si nechává platit od polostátního podniku, aby ho informovala o tom, co plánuje dělat vláda,“ popisuje Láska celou kauzu Kleslové a označuje ji za „obrovský konflikt zájmů“. Kdyby Kleslová odstoupila s tím, že udělala chybu, tak by to Láska možná i docenil, její zdůvodnění však znělo, že „je unavená“.

Hovořil i o trafikách. "Udělování trafik" byl politický standard, který se podle Lásky ani po policejních zásazích vlastně nijak nezměnil. Ví se o tom, také se o tom někdy mluví, nikdo to však moc neřeší. Jako jeden vážný problém těchto trafik vidí i „hromadění placených funkcí“, protože když už pomineme všechno ostatní, tak daný jedinec nestíhá vykonávat ani jednu svoji funkci správně. A nejvíce pro trafiky samozřejmě brojí politická sféra.

„Diskuse nad kvótami je naprosto zástupným problémem, který zakrývá diskusi o podstatných věcech,“ komentuje Láska současnou krizi. „Diskutujeme pořád o kvótách, o kvótách,“ říká a dodává, že nechápe přístup české diplomacie, která „bazíruje“ na opačném postoji vůči většině EU. „V současné době jediná Česká republika má v Sýrii zastoupení,“ připomíná Láska, že můžeme svoje názory a snahy lépe prodat.

Sobotkův postoj ke kvótám je správný, chválí senátor

Žalobu Slovenska považuje za zcestnou a cení si rozhodnutí premiéra Sobotky se kvótám podvolit. Podle něj kdyby totiž každý, kdo prohraje hlasování, ono hlasování soudně napadal, nedostali bychom se už vůbec nikam.

„My to nerostné bohatství vytáhneme a spálíme,“ kritizuje snahu vlády o prolomení těžebních limitů. Láska tvrdí, že to uhlí nepotřebujeme, není to ekonomicky výhodné a jde o dědictví naší země budoucím generacím a snaha je vytěžit přinese peníze pouze těžařům, zatímco „český stát na těžbě prodělá“, až bude platit následky rozhodnutí vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …