Senátor Láska má strach z Babišova absolutismu. A tak zakládá další politické hnutí

12.11.2017 17:14

Senátor Václav Láska se chystá založit zcela nové politické hnutí, s nímž se hodlá postavit Andreji Babišovi (ANO). Má totiž obavy z toho, že se Babiš jako premiér zachová spíš jako absolutistický vladař.

Senátor Láska má strach z Babišova absolutismu. A tak zakládá další politické hnutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Václav Láska

Serveru Aktuálně.cz Láska prozradil, že zakládá nové politické hnutí, které ponese název Senátor 21. Pro založení hnutí už získal potřebný počet podpisů – jeden tisíc. Cílem nového uskupení bude vytvořit v senátu takovou politickou sílu, která se postaví pravděpodobnému příštímu premiérovi Andreji Babišovi, pokud by snad hodlal zneužít svou moc. Láska se obává, že se k tomu Babiš chystá.

„Otázka je, jestli Andrej Babiš chce to, co napsal v té knize. Tam popsal, jakým způsobem chce zlikvidovat senát, o kterém tvrdí, že ho nemá rád. Z mého pohledu se bude snažit odbourat určité pojistky demokracie, které mu brání, aby vládl stylem, který si představuje. Tedy pokud možno zcela autoritativně bez kontroly, bez potřeby jakýchkoliv koaličních partnerů. Takže před jeho zaměřovačem se ocitnou senát, volební zákony, možná i některé další instituce, které nemá pod kontrolou – například Ústavní soud. Ta jeho snaha uchopit absolutisticky moc, aby ho nikdo nekontroloval a nebrzdil, je zjevná. A senát mu v tom bránit bude,“ upozornil Láska.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Rozjezd nového hnutí bude Láska částečně financovat z vlastní kapsy. Rád by se spolehl také na práci dobrovolníků, kterým nebude lhostejný osud demokracie. Zatím prý může počítat s prací asi třiceti lidí. Kromě toho má prý asi šest senátních kandidátů, zcela nových osobností, jejichž jména by ale nerad prozrazoval, protože nechce jejich chystanou kandidaturu odhalit dřív, než oni sami odstartují kampaň. Láskovi jde o to, aby se do senátu dostalo co nejvíc osobností, které se nenechají svázat stranickou politikou. Ve sněmovně je podle Lásky prosazování stranické politiky v pořádku, ale v senátu by to prý mělo být jinak. Nehodlá se proto vracet ke Straně zelených, s níž byl v minulosti spojen.

Celý rozhovor naleznete zde.

„My senát vidíme jako pojistku demokracie. Možná přišla doba, kdy bude muset velmi intenzivně zafungovat. Senát k tomu má své pravomoci. Bez něj nezměníte ústavu, volební zákony, obsazení Ústavního soudu. Takže má pravomoci, aby ostrému ataku a nabourání zavedených demokratických principů zamezil. Ale aby to mohl aktivně dělat, tak musí mít větší důvěru veřejnosti, než je dnešních 27 procent. A důvěru veřejnosti získáte tím, že v senátu budou lidi, kterým budou voliči věřit. Kteří si to odpracují a budou s nimi komunikovat,“ pokračoval člen horní komory parlamentu.  

Ostatní demokratické starny Láska ujišťuje, že bude připraven debatovat o tom, že by jeho nové hnutí mohlo podpořit i jiného demokratického kandidáta. Jde mu prý o to, aby se do horní komory dostaly silné osobnosti, u kterých bude veřejnost vědět, co od nich může očekávat. Nepůjde o nějaké „králíky z klobouku“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…