Senátor Láska navrhl zákaz politiků na billboardech

29.07.2015 18:31

Propagace politických stran a kandidátů prostřednictvím billboardů by měla být ze zákona zakázána. Navrhuje to senátor za Stranu zelených Václav Láska. Argumentuje tím, že billboardová kampaň je nákladná a málo informační pro voliče.

Senátor Láska navrhl zákaz politiků na billboardech
Foto: hns
Popisek: Václav Láska a dopravní podnik, ilustrační koláž

Láskův návrh ale zatím nemá velké šance na přijetí vzhledem k tomu, že billboardy v kampani tradičně využívají hlavně velké strany, volební novely projednávané vládou počítají pouze se zavedením finančních limitů na volební kampaň.

"Chci podat návrh na zákaz politické reklamy na billboardech, protože je to nejdražší prvek předvolební kampaně a přitom má nejmenší sdělovací hodnotu pro voliče. Ukazuje jen obličej a dvě, tři chytlavá slova," sdělil senátor.

Zákaz bude podle něj výhodný pro politické strany, kterým "umožní ušetřené finanční prostředky investovat do smysluplnější kampaně". Voličům podle senátora billboardy stran dávají minimum informací pro odpovědné rozhodnutí.

Kandidátka ANO na billboardu v negližé

Billboardy využívala v dosavadních kampaních většina parlamentních stran. Zástupci některých z nich před sněmovními volbami slibovali obecnou podporu regulaci této velkoplošné reklamy, nikoliv ale zákaz jen politické reklamy. Podle expertů stranické billboardy posilují u voličů povědomí o politických uskupeních. K obsahovému sdělení billboardů bývali odborníci vesměs kritičtí.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Z poslední doby patřily k nejdiskutovanějším billboardy kandidátky ANO pro senátní volby Laury Janáčkové, která se nechala nafotit v negližé a své poselství shrnula do slov "Láska, sex a politika". Kritiku sklidilo také hnutí Úsvit přímé demokracie, které při evropských volbách použilo billboard s černou ovcí a heslem Práci našim, ne imigrantům. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…