Senátor Linhart: Stát nefunguje a přitom otravuje život 80 procentům v zásadě slušných lidí

16.12.2014 15:44

Zbyněk Linhart (BPP) získal v druhém kole senátních voleb nejvíce hlasů a následně rezignoval po více jak dvaceti letech na mandát starosty Krásné Lípy. V rozhovoru, který poskytl naší redakci, zhodnotil nejen své první dny ve funkci, ale rozpovídal se především o chaosu a nefunkčnosti státní správy. Co je třeba změnit, a o co se bude ctít zasadit on sám? Jak ale říká, bez podpory vlády a změny zákonů to nepůjde a kriticky se vyjádřil na adresu premiéra. Co mu vytýká? A proč naopak hájí Andreje Babiše? Prozradil nám také, čím ho oslovili hnutí STAN, ale i to, zda do něj plánuje vstoupit.

Senátor Linhart: Stát nefunguje a přitom otravuje život 80 procentům v zásadě slušných lidí
Foto: archiv Zbyňka Linharta
Popisek: Zbyněk Linhart, senátor za STAN

V druhém kole senátních voleb jste získal vůbec nejvíce hlasů. Čemu přičítáte svůj úspěch? A především, co pro Vás tento závazek znamená? Čeho byste chtěl jako senátor dosáhnout?

Myslím, že voliči ocenili mou dlouholetou konkrétní práci ve městě Krásná Lípa a v regionu České Švýcarsko. Ve městě jedna miliarda investic jak městských, tak soukromých, proměnila do velké míry město, a to nenastalo samo... Byl jsem i u založení Národního parku České Švýcarsko a následných aktivit, především v rámci o.p.s. České Švýcarsko. Zvolení je samozřejmě závazek, ačkoliv pravomoci senátorů i Senátu jsou velmi omezené. A v regionu spíše založené na neformálních aktivitách. Mnoho lidí si to ale nějak plete a to nejen v těchto věcech. Stále někteří čekají, že za ně někdo něco vykoná. Chtěl bych tedy především spolupracovat se samosprávami v regionu a aktivními lidmi a podnikateli na obecněji potřebných věcech.

Co byste chtěl udělat pro region?

Jak jsem již uvedl, společně s aktivními lidmi a především samosprávami se pokusit zlepšit konkrétní věci. Řešit dopravní infrastrukturu, podnikatelské prostředí, konkrétní projekty a to vše by mělo směřovat logicky k vyšší zaměstnanosti. To, že je to na dlouhá léta a není to jednoduché a bez účinné snahy a podpory Vlády je to nemožné, je jasné. Senátor má bohužel velmi málo možností, ale alespoň neformálně se budu snažit. Je to ale těžké, když např. předseda Vlády neodpoví půl roku osmnácti starostům Šluknovska na vlastnoručně podepsaný dopis. A neodepsal ani mě, když jsem se připomněl na konci října. Asi by s dotazem na něj musela zamířit televizní kamera... O Děčínsku, Šluknovsku musí být častěji slyšet. Dodnes tomu tak nebylo.

V Senátu jste členem výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí. Co považujete v současné době za největší problém, který je třeba vyřešit?

Ano, naštěstí se to podařilo. Měl jsem být ve výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost, ale chtěl jsem právě do tohoto výboru. Je v něm sice o hodně víc práce a výrazně méně cestování, ale dostanu se časem k problémům, které nás tady v regionu trápí. Problém je obecnější, je to nefunkční státní správa jako celek, ohromný formalizmus a z toho pramenící nefunkčnost systému. Máme tu systémový chaos  a většina centrálních úředníků se domnívá, že řešení je ve zdokonalování předpisů. Nefunguje to!

Kvůli svému zvolení do senátu jste se také rozhodl rezignovat na funkci starosty, kterou jste v Krásné Lípě vykonával více jak dvacet let. Souhlasíte tak se sílící kritikou kumulace funkcí, nebo co Vás osobě k tomu vedlo?

Myslím si, že jak funkce starosty či uvolněného místostarosty i funkce senátora jsou natolik náročné, že pokud se mají vykonávat pořádně, není možné je dělat najednou. Nelituju toho. Navíc jsem se stal minimálně dočasně z důvodu zajištění kontinuity neuvolněným druhým místostarostou, protože máme příliš mnoho rozjetých projektů a staveb. A také proto, abych měl i nadále kontakt s místní politikou a samosprávami v regionu. Nemíním dělat více věcí najednou.

Jak budete chtít využít své zkušenosti z komunální politiky na celostátní úrovni?

Až se naučím, jak věci fungují a chodí, budu chtít zkušenosti z místní a regionální politiky promítnout do své činnosti. I když Senát je na to trochu těžkopádný. Především bych chtěl upozorňovat a otevírat veřejně témata a spíše přibrzdit legislativní smršť. Tu jsme tu měli v rámci vstupu do EU, pak ve jménu vytváření právního státu, pak v boji s korupcí, pak zas daňové úniky. A výsledek je vždy stejný - zákonné zmetky. Stále samé novelizace a rádoby zpřesňování nevede k ničemu.

Co Vás nejvíce trápilo či Vám jako starostovi nejvíce ztěžovalo práci, ale nebylo ve Vašich možnostech to ovlivnit, a co se nyní pokusíte udělat pro nápravu?

Je to stále to obecnější - nepřehledná formalistická a nefunkční složitá veřejná správa, ve které není v podstatě žádná konkrétní odpovědnost.  Stát tj. úředníci nejrůznějších státních institucí, když nechtějí, nemusí nic. A pak stát naopak v často vystupuje v mnoha podobách, v mnoha vzájemně si odporujících pozicích či argumentech. Téměř vždy však v neprospěch protistrany - občanů, obcí, atp. Bohužel ten, kdo nejvíce porušuje své vlastní předpisy, jsou nakonec právě státní instituce. Dokud se nenapraví toto, vše ostatní nemůže fungovat.  

Mnohým starostům také vadí nadměrná byrokracie, kterou jsou ze strany státu obce zatěžovány či náročnost a zdlouhavost výběrových řízení. Jaké změny byste uvítal nebo respektive se o ně budete chtít zasadit?

Ano, to prolíná vším - ta ohromná byrokratická nepřehlednost a nefunkčnost. Ze zákona o veřejných zakázkách se udělal opět především byrokratický a nepřehledný předpis. A státní instituce vč. těch, co administrují dotace, si vykládají jeho porušování dle libosti, dojmů a pocitů.  Je důležité zlepšit a zrychlit administraci dotací a odstranit sankce za nesmyslně drobné a formalistické porušení, když úředníci své nejasné podmínky a předpisy vykládají vždy v neprospěch žadatelů. Administrativa nás ničí.

Když jste objížděl v rámci kampaně občany, jak byste hodnotil atmosféru, která ve společnosti panuje? Co občany nejvíce pálí, a co se pokusíte udělat pro nápravu?

Domnívám se, že se to dost liší podle toho, co člověk dělá, jestli je aktivní a tak. Část lidí chce mít jistotu v podobě dávek a tak dávají přednost jistotám za každou cenu, dvěma stovkám měsíčně hned, než mít dlouhodobou naději na lepší fungování. A jiní vnímají, že stát selhává v základních věcech. Nefunguje a přitom otravuje život 80 procentům v zásadě slušných lidí. Navíc nám chybějí skuteční lídři, kteří by měli vize, které by naši republiku někam dlouhodobě nasměřovali. Chybí tu citelně někdo, kdo by toho byl  schopen ...

Proč jste kandidoval jako nestraník za Starosty, a neuvažuje o vstupu do strany?

Nikdy jsem nebyl členem žádné strany a ještě na začátku roku mě nenapadlo, že bych vůbec kandidoval do Senátu. Až později přišla nabídka od hnutí Starostové a nezávislí, abych za ně kandidoval a vstup do hnutí nebyl podmínkou. Protože mi toto hnutí je nejbližší, nebude mi asi případně dělat problém do něj i vstoupit.  

Před druhým kolem senátních voleb Vám vyslovil podporu také Andrej Babiš, jehož hnutí Děčínsku v senátních volbách neuspělo. Překvapilo vás to? A čím si podporu vysvětlujete?

Pan místopředseda Vlády Andrej Babiš řekl, že vnímá mou kvalitní práci ve městě a regionu a to jsem rád. Je fajn, že i z té dálky vnímá práci tady dole a že nerozlišuje členy a nečleny hnutí ANO 2011.

Andrej Babiš je bezpochyby jedním z nepopulárnějších politiků. Podle nedávného průzkumu SANEP by dokonce nyní v prezidentské volbě skončil druhý, za současným prezidentem. Jak Vy osobně vnímáte ,,fenomen Andrej Babiš“?

Pan Andrej Babiš je bezpochyby pracovitý člověk s přehledem a tahem na branku. A zatím má tu přednost, že nazývá věci srozumitelně a pravými jmény. To je dobrý základ pro další činnost. Když minulý týden řekl, že státní správa je v rozkladu, je jasné, že má pravdu. A pokud chceme něčeho dosáhnout, musíme to změnit. Jiná věc je samozřejmě jeho střet zájmů. Na rozdíl od jiných je ale alespoň viditelný. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…