Senátor Papoušek chce zlepšit zákony pro ohrožené děti

29.10.2014 12:10

Zlepšit zákony ve prospěch ohrožených dětí chce nově zvolený senátor za brněnský obvod Zdeněk Papoušek (KDU-ČSL). Podle něj jsou některé zákony nastavené tak, že preferují ústavy namísto zařízení, která pracují na rodinné bázi. Senátor se chce zasloužit o změnu systému, který má určovat, kam by děti bez rodin měly chodit. Zlepšit by se měly také podmínky pro pěstouny, řekl dnes Papoušek ČTK.

Senátor Papoušek chce zlepšit zákony pro ohrožené děti
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu proběhl veřejný seminář Umírá Ústav pro studium totalitních režimů?

Sociolog Papoušek je bývalým šéfem Fondu ohrožených dětí. Zabývá se dětmi týranými, zanedbávanými, zneužívanými a bez rodin. „Především nový občanský zákoník a zákon o sociální ochraně dětí jsou nastaveny tak, že upřednostňují ústavy. Děti, které nemají vlastní rodinu, by přitom měly jít v první řadě do pěstounské péče," uvedl senátor. Pokud není možnost pěstounské péče, následovat by podle něj mělo zařízení vyžadující okamžitou pomoc, jako je například Klokánek, a poslední možností by měl být právě ústav.

Pěstounských rodin je však podle Papouška málo. „Je potřeba rozlišit přechodné pěstounství zhruba na rok a trvalé. Podporu má spíše přechodné a celá věc se nemá tak, jak bych si představoval. Pěstouni jsou navíc zatěžovaní různými zbytečnými školeními, která jdou na ruku agenturám a firmám, přitom sami pěstouni pak neví, kde jim hlava stojí," uvedl Papoušek. Školení je podle něj sice dobrá věc, ale nesmí se přehánět. „Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí. A pokud jsou pěstouni špatní, školení jim nepomůže," dodal Papoušek.

Klokánky čekají změny, to je prý špatně

Kromě podpory pěstounů chce vybojovat také podporu zařízením vyžadujícím okamžitou péči. „U Klokánků se má od následujícího roku snížit kapacita na 28 míst a také zkrátit doba umístění dítěte. Je to špatné. Vznikne tam převis a nedovedu si představit, kam ty děti potom půjdou a co s nimi bude, když je pěstounských rodin málo," uvedl Papoušek. Za tragické označil, že ústavy pro děti do tří let spadají pod jiný rezort než ústavy pro děti starší tří let. „Stává se, že jsou sourozenecké skupiny v různém věku a kvůli tomu se musí rozdělit. Je to potřeba ošetřit změnou zákona," zdůraznil senátor. Kromě toho stát podle něj musí podporovat pěstounské péče a také zařízení vyžadující okamžitou pomoc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…