Senátor Přemysl Sobotka o uprchlících: Klid u nás je jen zdánlivý

04.11.2015 18:58

První místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) ve středečním Interview ČT24 rozebral uprchlickou krizi. Může se zdát, že se v Česku v zásadě nic neděje, ale nesmíte se prý nechat zmást. Česká vláda by proto měla v Bruselu hlasitěji bouchat do stolu. Uprchlíkům u nás prý není zle, mají se podobně jako před lety vysokoškolští studenti na kolejích.

Senátor Přemysl Sobotka o uprchlících: Klid u nás je jen zdánlivý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pojďte se s námi podívat do zákulisí před prezidentskou superdebatou

Bavorští politici hrozí spolkové vládě v Berlíně ústavním soudem, protože spolková země na jihu Německa už nezvládá uprchlickou krizi. Německá kancléřka Angela Merkelová udělala chybu, když se více nezasazovala o ochranu hranic. Díky tomu se dostáváme do kritické situace.

„U nás, v České republice, se zdánlivě nic neděje, ale ona se ta situace může velmi brzy otočit,“ podotkl senátor. To, jak se tu chovají někteří muslimové, ukazuje, že uprchlíci mohou představovat také riziko pro evropské státy. Česká vláda nedělá dost, protože nebouchá do stolu, aby se konečně začaly chránit vnější schengenské hranice. Místo toho vystupuje ombudsmanka Anna Šabatová a kritizuje Česko. Uprchlíci se u nás přitom nemají zle. „Když to trochu přeženu, vypadá to tam jako na našich vysokoškolských kolejích. My jsme také neměli na pokojích záchod, měli jsme jen jeden společný na chodbě,“ podotkl host pořadu.

Následně znovu zopakoval, že je Schengen málo chráněn a musí se to začít řešit. Tato vláda se o to sice pokouší, ale nedělá to dost důrazně. Proto ho překvapuje prohlášení exprezidenta Václava Klause, který by uvítal předčasné volby, aby se ukázalo, co si lidé myslí o nabízených řešeních uprchlické krize.

Podivoval se také nad tím, že uprchlíci neusilují o co nejrychlejší získání zaměstnání. Pokud mají muži s sebou svou rodinu, měli by se přece starat především o to, jak je uživí.

Ve druhé polovině se Sobotka vyjádřil k připravovanému státnímu rozpočtu. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) plánuje sedmdesátimiliardový schodek v době růstu, což je problém. Před volbami Babiš sliboval, že bude usilovat o štíhlejší a efektivnější stát, aby jej po volbách nechal nabobtnat o tisíce úředníků. Tolik k předvolebním slibům pana Babiše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…