Senátor Regec: Výsledky voleb na Ukrajině jsou velkým impulsem pro stabilizaci této země

30.10.2014 15:39

Nejen výsledek komunálních voleb v Česku, ale také výsledky voleb na Ukrajině a dopady současných sankcí zhodnotil pro naše stránky Jozef Regec (BPP). Prozradil nám také, proč se domnívá, že je třeba modifikovat jednotlivé části naší zahraniční politiky, a srovnal poměry před a po změně komunistického režimu v Česku.

Senátor Regec: Výsledky voleb na Ukrajině jsou velkým impulsem pro stabilizaci této země
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jozef Regec

Pane senátore, co pro vás bylo největším překvapením podzimních komunálních voleb?

Účast voličů. Předpokládal jsem, že komunální volby patří mezi ty voličsky nejzajímavější, protože se týkají přímé politiky ve městech a obcích. Ukázalo se však, že lidé jsou politikou unaveni, přestali akceptovat tradice dlouhodobých stran a začali preferovat různá sdružení a hnutí.

Jak zpětně hodnotíte kampaň?

Kampaně současných politických stran a hnutí jsou dnes významnou měrou prací různých PR agentur a marketingových firem. Místo toho, aby hlavním nosičem kampaně byla diskuze s politiky, je dnes naprosto běžné použití barevných billboardů s různými kreativními hesly a nápady, viz „sex ve městě“, nebo všelijaké nicneříkající plakáty plné osobních útoků.

Jste spokojen s výsledky pro ČSSD?

Musím říci, že s ohledem na výsledky vládní koalice považuji ČSSD spíše za poraženou. ČSSD hodně ztratila, a to především na úkor svých koaličních partnerů ve vládě. KDU-ČSL považuji se svým návratem za vítěze voleb. Pravicové strany utrpěly porážku, ale bude záležet na vládní politice, zda umožní opět nástup pravice v následujících letech, či nikoliv.

V Senátu jste členem výboru pro obranu, zahraniční věci a bezpečnost. Jak vnímáte vývoj konfliktu na Ukrajině? Dočkáme se příměří?

Dle mého názoru jsou současné volby na Ukrajině velkým impulsem pro stabilizaci této země, její vlády a z velké části i její ekonomiky. Je naprosto zřetelné, že bez dohody Ukrajiny, Ruska a Evropské unie nemůže dojít ke zklidnění situace. Ukrajina leží na rozhraní zájmů Ruska a Evropské unie a tudíž je přirozeně nárazníkem mezi těmito zónami. Věřím, že se situace na Ukrajině ustálí, ale i tak bude Ukrajina potřebovat ekonomickou pomoc, a to nejen od Evropské unie, ale i od Ruska. Osobně moc fandím ukrajinskému lidu, aby se mu podařilo nastavit normální demokratický režim s rozvíjející se ekonomikou, bez násilí a válek.

V souvislosti s vývojem událostí, jak po čase hodnotíte rozhodnutí o vzájemných sankcích mezi Evropskou unií a Ruskem?

Je nutné říci, že Evropská unie nemůže přehlížet vměšování se Ruska do celistvosti jiných států. Je třeba ovšem zvážit všechny důsledky jednotlivých sankcí vůči Rusku, jelikož mají velký vliv jak na vlastní země Evropské unie, tak i na chování Ruska. Každá sankce má samozřejmě svou reakci, a to jak negativní, tak pozitivní. Myslím, že sankce v určité míře napomohly dohnat Rusko k jednacímu stolu s Ukrajinou. Je však nepopíratelné, že tyto sankce měly dopad i na ekonomiku jednotlivých států Evropské unie. Do budoucna lze předpokládat, že Rusko udělá opatření, aby eliminovalo dopady jednotlivých sankcí a stalo se více soběstačným a nezávislým na Evropské unii. To ovšem bude mít poměrně významný dopad na export a spolupráci Evropské unie s Ruskou federací.

Za poslední půlrok jsme byli svědky ruské anexe Krymu, výbuchu občanské války na východě Ukrajiny, úmrtí našich vojáků v Afghánistánu, rozvalu situace v Iráku a neklidu v Pásmu Gazy. Co pro vás tyto zkušenosti znamenají? Jak máme v souvislosti s nimi přeformulovat naši obrannou a zahraniční politiku?

Na tuto otázku není jednoduchá odpověď. Myslím si, že naši obrannou a zahraniční politiku není potřeba přeformulovat, ale je třeba modifikovat její jednotlivé části, neboť tak, jak je nestabilní a pružná zahraniční situace, je třeba pružně reagovat i v obranné a zahraniční politice jednotlivých států. Násilí, kterého jsme poslední dobou svědky, přináší velkou nestabilitu v celých regionech. Utrpení občanů dotčených států nedává možnost těmto lidem věřit ve stabilitu a mír. Jak se říká, násilí plodí jen násilí. Myslím si, že všechny mírové organizace a sdružení by měly dbát na zvýšenou zahraniční diplomacii a pokusit se zabránit eskalaci jakéhokoliv konfliktu. Válka je vždy selháním diplomacie, a to si v tak malém globalizovaném světě nemůžeme dovolit. V současné době probíhá na světě zhruba 40 válečných konfliktů, a to je velmi mnoho pro náš civilizovaný svět.

Brzy oslavíme pětadvacáté výročí sametové revoluce. Jste spokojen s polistopadovým vývojem, nebo jste si to představoval jinak?

Polistopadový vývoj vrátil náš stát do normálního demokratického stavu, který zde byl před druhou světovou válkou. Komunistická okupace přinesla tomuto státu velké utrpení, zpoždění jeho demokratického vývoje a hlavně dehonestaci významných státních elit. V současné době je pouze na nás připomínat si historii, a to od té historie nejhlubší přes naše legionáře až po sametové revolucionáře. Nepodaří-li se nám historii dostatečně připomínat, hrozí nám, že některé chyby v dějinách našeho státu budeme opakovat. Věřím, že oslava 25. výročí sametové revoluce bude důstojná a připomene nám zlom v historii našeho státu.

Koho byste označil jako největší polistopadovou osobnost?

Jednoznačně Václava Havla. Dle mého názoru jeho vytrvalý boj je nutno ocenit a myslím si, že Václav Havel přispěl velkou měrou jak k listopadovým událostem, tak i k politickému uspořádání právě po listopadu 1989. Samozřejmě v polistopadové době se na naší politické scéně objevilo mnoho významných osobností, které taktéž přispěly ke stabilizaci a demokratickému vývoji našeho státu. Zde bych jmenoval například Miloše Zemana nebo Václava Klause.

Jozef Regec

  • PRO
  • Strana PRO Jihomoravský kraj
  • zastupitel městyse

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Kateřina Synková

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…