Senátor Šilar: Naši vládnoucí představitelé vyměnili principy svobody za mísu šošovice

25.10.2014 14:06

Do Senátu se dostali čtyři lidovci a další tři kandidáti uspěli v rámci koalice se Stranou zelených a Pirátskou stranou. V komunálních volbách se s téměř 3800 zastupiteli stali nejúspěšnějším politickým subjektem. Co podle Petra Šilara (KDU-ČSL) stojí za úspěchem strany? V rozhovoru, který poskytl naší redakci, zhodnotil nejen uplynulé volby, ale také čtvrtstoletí od sametové revoluce a vyjádřil se k současné krizi na Ukrajině.

Senátor Šilar: Naši vládnoucí představitelé vyměnili principy svobody za mísu šošovice
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor za KDU-ČSL Petr Šilar

Pane senátore, jak hodnotíte výsledek podzimních komunálních a senátních voleb? Překvapilo vás něco?

Překvapila mě znovu nízká účast voličů a nezájem o volby, především u mladé generace.

KDU–ČSL byla v komunálních volbách úspěšná plošně v celé zemi. Čím si vysvětlujete úspěch lidovců, když je Česká republika považována za ateistickou?

Členové KDU a jejich kandidáti, včetně těch nezávislých, jsou, zdá se, jedni z nejvěrohodnějších, nebo jinak řečeno, jsou předvídatelní. Mají svoje tradiční hodnoty, jako stálost názoru, klidné projevy a jsou velmi pracovití v každodenním konání a práci. Toho si voliči všímají. Nejde prosím vás o otázku ateismu v českých zemích.

Jedním z velkých témat, jimiž se aktuálně zabýváte, je novela zákona č. 185/2001 Sb., zákon o odpadech. V Senátu byla novela přijata i s vaším pozměňovacím návrhem, který zcela zakazuje výkup kovu od fyzických nepodnikajících osob, a následně zamířila zpět do Poslanecké sněmovny. Domníváte se, že bude váš návrh přijat kladně? A co si od toho slibujete? Nezvýší se tak trestná činnost?

Můj návrh, tedy usnesení Senátu, Poslanecká sněmovna smetla ze stolu, takže si nic neslibuji.

Nedávno jste se v Senátu na konferenci k situaci na Ukrajině postavil za názor předsedy Bělobrádka a odsoudil jste postup vlády, především sociálních demokratů, kteří dle vašich slov vyměnili principy svobody za mísu šošovice. Co pozitivního podle vás zatím sankce k řešení situace přinesly?

Nemohu posoudit, nejsem ekonom a nemám podklady. Také je příliš krátká doba. Ale co je pozitivní, že Evropa konečně poprvé jednala zodpovědně a jednotně. Bohužel naši vládnoucí představitelé zavírají oči před principy podpory lidských práv a svobody a mají obavy o ten talíř šošovice.

Je podle vás odhadnutelné, jaký bude nyní další vývoj událostí na Ukrajině? Dočkáme se příměří?

Nejsem zahraniční zpravodaj ani politik a nemám věštící kouli.

Už skoro za měsíc uplyne čtvrtstoletí od listopadové revoluce v roce 1989. Jak hodnotíte polistopadový vývoj, splnil vaše očekávání?

Vzhledem k tomu, že jsem neměl přehnané očekávání, tak jsem spokojen se změnami, které zde nastaly po listopadu 1989. Těch kladných je více. Protože vím, že člověk je pořád stejný a víra v něho se nevyplácí, nebo je ošidná a nepevná. Tak mám radost, že moje děti žijí ve svobodě.

Jak vidíte dnešní komunisty, jsou jiní než před 25 lety?

Zestárli.

Koho byste označil jako největší porevoluční osobnost?

Samozřejmě Václava Havla!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…