Senátor Škromach podporuje Okamurův návrh k exekutorskému řádu

02.04.2014 11:48

Senátor Zdeněk Škromach (ČSSD) podporuje návrh novely exekutorského řádu předložený ve sněmovně Tomio Okamurou (Úsvit), jehož podstatou je stanovení území působnosti pro exekutory. Kdyby návrh ve sněmovně neuspěl, hodlá jej Škromach v podobném znění předložit v Senátu. Okamura podporu senátora vítá.

Senátor Škromach podporuje Okamurův návrh k exekutorskému řádu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Zdeněk Škromach

Přijetí novely by znamenalo, že by exekuce vymáhali exekutoři z okolí, a nikoli z opačné strany republiky, jak se v mnoha případech děje. Kvůli tomu rostou dlužníkům náklady, které jsou pro ně často těžce řešitelné.

„Sám jsem zvažoval návrh na vymezení regionální působnosti exekutorů. O několik dnů mě předběhl Tomio Okamura, který jej předložil v Poslanecké sněmovně. Myslím, že poslanci by návrh neměli zamítnout jen kvůli tomu, že ho předložil Tomio Okamura," řekl Škromach. Pokud by Okamura ve sněmovně neuspěl, předloží Škromach obdobný návrh v Senátu.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Okamura podporu Škromacha kvituje. „Jsme rádi za podporu Zdeňka Škromacha z ČSSD, je ale tedy s podivem, že ČSSD v čele s Jiřím Dienstbierem hlasovala ve vládě proti našemu návrhu, přestože o potřebě teritoriality exekutorů také dlouhodobě mluví," řekl Okamura. Podle něj návrh ve sněmovně nejspíš neprojde.

Okamura chce konec byznysu s dluhy

Novela exekutorského řádu má za cíl stanovit regionální působnost exekutorů. „Ukončilo by to současný byznys s dluhy, jehož výsledkem je snaha exekutorů sedřít povinného až na kůži," uvedl Okamura. V praxi by to znamenalo, že by exekuce vymáhali exekutoři podle toho, ve kterém obvodu krajského soudu sídlí. „Jednotlivé kauzy by měly být rovnoměrně přidělovány bez možnosti vybírat si. Chceme, aby exekutor nemohl skupovat pohledávky, nebyl nucen dávat provize a nebyl motivován k maximalizaci zisku," řekl Okamura. Kvůli tomu mají případy fatální následky. „Někdy kvůli třem dlužným stovkám jde do dražby i dům dlužníka," dodal.

Úsvit navrhuje stejný princip jako u soudců, kteří si kauzy nevybírají. „Jsou mu přiřazovány, aniž by soudci, žalobci nebo žalovaní mohli něco ovlivnit. Bylo by asi dost groteskní, kdyby si soudci mezi sebou překupovali lukrativní kauzy a dávali za ně třeba policii provize," poznamenal Okamura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…