Senátor Sobotka v ČT: Nedochází nám dech. Jen voliči

20.03.2013 19:54

„Trošku se bojím jeho aktivismu, ale takový už je Miloš Zeman,“ okomentoval prezidentovu účast na jednání vlády senátor a neúspěšný prezidentský kandidát za ODS Přemysl Sobotka v pořadu Interview v ČT24. Prozradil, že ODS plánuje změnit strategii volebního programu a bojovat tak s úpadkem preferencí.

Senátor Sobotka v ČT: Nedochází nám dech. Jen voliči
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pojďte se s námi podívat do zákulisí před prezidentskou superdebatou

 

„Pevně věřím, že tenhle jeho aktivní start nebude pouhý start. Také ale věřím, že bude ctít, že jsme parlamentní systém, nikoliv prezidentský,“ reagoval Sobotka na Zemanovu návštěvu jednání vlády. Koneckonců už během prezidentských besídek, jak Sobotka označuje diskuze před prezidentskými volbami, Zeman slíbil, že bude velmi aktivní, co se návštěv vlády týče.

Ze strany prezidenta očekává zejména kritiku nejen na vládu, ale i samotnou ODS. Sobotka poznamenal, že kritici často zapomínají ve svém hněvu na to, že ODS je pouze jednou z koaličních stran. A premiéra Petra Nečase si pak volí za terč svých projevů nesouhlasu.

Ze strany prezidenta se obává přílišného aktivismu

„Pevně věřím, že se bude chovat jako nadstranický a aktivní prezident, ne však aktivistický. Trochu ho ale podezírám, že bude aktivistický, což naznačil už na sjezdu sociálních demokratů,“ připomněl Sobotka Zemanův projev, v němž jako občan vyjádřil podporu právě jim. Podle Sobotky by si ale měl uvědomit, že je prezidentem celé republiky, nikoliv levicově zaměřených občanů.

Podle posledních průzkumů klesl podíl stoupenců ODS na 8,6 procenta, což je jednoznačně nejhorší výsledek v historii této strany. „Nám nedochází dech, ale docházejí nám voliči,“ poznamenal Sobotka a vyjádřil naději, že se tento pesimistický výhled do parlamentních voleb ještě stihne obrátit.

ODS prý za sKarty nenese vinu

„Mrzí mě to, věřím, že s tím něco uděláme, abychom se vrátili do situace, kdy jsme nejsilnější pravicovou stranou,“ zadoufal. Strana podle jeho slov plánuje změnit celou strategii svého volebního programu a vnést do něj prvky, které občany zaujmou.

Za úpad preferencí podle jeho názoru můžou zejména kroky vlády, což z části považuje za nespravedlivé, protože ODS je jen jednou z koaličních stran. „My nemůžeme za sKarty, my nemůžeme za výroky Hegera. To byla přece TOP 09,“ bránil Sobotka svou stranu. Věří, že během roku, který zbývá do parlamentních voleb, se situace změní a lidé nakonec přece jen vládní kroky ocení. „Byly nepopulární, ale preventivní a důležité,“ dodal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláčený docent Tuleja? A což takhle proklepnout profesuru Fialy, nabízí novinářům Žantovský

11:42 Vláčený docent Tuleja? A což takhle proklepnout profesuru Fialy, nabízí novinářům Žantovský

TÝDEN V MÉDIÍCH Prezidentu Petru Pavlovi musel projev k výročí konce druhé světové války napsat člov…