Senátor Štětina popsal, co zlého v životě viděl a jak nás před tím chce ochránit

21.04.2014 17:52

Senátor Jaromír Štětina (TOP 09) popsal svůj první zážitek s válkou. Jako novinář se dostal do Náhorního Karabachu na jihozápadě Ázerbájdžánu, kde poprvé viděl mrtvé vojáky. Jako válečný zpravodaj pak pracoval po dobu čtrnácti let. Štětina proto považuje válku za „největší svinstvo, jaké člověk vymyslel“ a hodlá proti ní bojovat v Evropském parlamentu.

Senátor Štětina popsal, co zlého v životě viděl a jak nás před tím chce ochránit
Foto: archiv red, tan
Popisek: Ukrajinská krize

Štětina přinášel zpravodajství také z válkou zmítaného Balkánu. Viděl rozstřílené město Vukovar, zažil boj o Srbskou Krajinu i obklíčení Sarajeva.

Čečenský teror a bezprecedentní teror ruské armády mě přivedl k otázce: Proč to dělám?

Ve svém článku nazvaném "Má čtrnáctiletá válka", který coby jakýsi osobní volební manifest pravidelně sdílí na Facebooku, mluví Štětina i o další válce na Kavkaze. Nejdříve prý Rusko uloupilo Gruzíncům Abcházii. Následně na tři sta tisíc Gruzínů skončilo v utečeneckých táborech. Boje pokračovaly ve dvou čečenských válkách.

Celý článek ZDE.

„Hromadné hroby Čečenců umučených ve filtračních táborech. Mrtví ruští vojáci, takřka ještě děti, nahnaní svými generály na jatka. Čečenský teror a bezprecedentní státní teror ruské armády, která pozabíjela osmdesát tisíc civilů. Tady jsem si poprvé položil otázku, proč to podivné válečné řemeslo dělám,“ popisuje Štětina.

Válka je svinstvo. V EP je potřeba usilovat o to, aby se nás nedotkla

Podle něj každá válka plodí zášť. Roztáčí se spirála vzájemné nenávistí do té míry, že se začne zapomínat, odkud se spirála rozvinula. Tehdejší novinář Štětina chtěl informovat o konfliktech a řídil se přitom větou Karla Čapka: „Musí být neustále opakováno, že zločin je zločin a nesmíme dopustit, aby byl mravní řád na svou dobu suspendován.“

Čtrnáct let v roli válečného novináře prý Štětinu zavázalo. „Válka je největší svinstvo, jaké člověk vymyslel. Považuji za svou povinnost být členem Evropského parlamentu. V něm je potřeba usilovat o to, aby se nás násilí nedotklo,“ vzkázal senátor voličům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…