Senátor Strnad: Nepolitická politika se stává trendem u nás i na Slovensku

11.04.2014 16:04

Lidé velmi citlivě vnímají důsledky mnohých neblahých rozhodnutí nedávné doby, spojených s tehdejšími vládními politickými stranami, a výsledkem je přesun preferencí k takzvaným nepolitickým stranám, tvrdí Jaromír Strnad (ČSSD). V rozhovoru, který poskytl našim stránkám, zhodnotil nejen stranické preference ČSSD, ale především své působení v Senátu či v Čáslavi, kde je již více než 10 let starostou a netají se tím, že by chtěl letos mandát obhájit znovu.

Senátor Strnad: Nepolitická politika se stává trendem u nás i na Slovensku
Foto: top09.cz
Popisek: Jaromír Strnad

Sociální demokracie se již delší dobu potýká s úbytkem svých preferencí. Před nedávnem tak svolal předseda strany konferenci, na níž se debatovalo především o tom, jak předejít poklesu popularity strany tak, aby ČSSD nedopadla jako ODS. Na kongresu zaznělo několik projevů. Je něco, co jste v nich postrádal?

Obvykle se říká, že preference ubývají stranám, které převzaly vládní odpovědnost a začaly poté přijímat nepopulární opatření. Je jisté, že tento prvek svůj vliv má, nemyslím si ale, že právě to je v současnosti úplně ta stěžejní záležitost, která by odpovídala realitě. Nejen poslední volby v naší republice, ale i na Slovensku, naznačují, že veřejnost přesouvá své naděje od politických stran k tzv. nepolitické politice. U nás jde o hnutí ANO a zejména pana Andreje Babiše, do určité míry i o hnutí Úsvit pana Tomia Okamury, na Slovensku o výrazné vítězství pana Andreje Kisky, který se rovněž jako pan Babiš prezentuje jako nepolitik. Lidé velmi citlivě vnímají důsledky mnohých neblahých rozhodnutí nedávné doby, spojených s tehdejšími vládními politickými stranami, a výsledkem je přesun preferencí, které svým způsobem v podstatě pociťují všechny politické strany, tedy i ty, které v té době byly v opozici. Ovšem třeba průzkum společnosti SANEP, zveřejněný 14. března letošního roku, byl ve zprávách doplněn výrokem, že „ve volebních preferencích ČSSD dohání ANO“, které mělo dle tohoto průzkumu 23,8 % a ČSSD 22,9 %. V šetření CVVM, zveřejněném 19. března, mělo ANO i ČSSD shodně 18,5 %.

Kde Vy osobně vidíte příčinu poklesu preferencí? A co podle Vás musí strana udělat, aby si zvedla renomé?

Na první polovinu této otázky jsem v podstatě odpověděl. A co musí ČSSD udělat, aby si zvedla renomé? Pracovat pro lidi. Pro tuto zemi. Vypadá to naivně, ale je to tak. Pohybuji se hodně let v komunální politice, a proto jsem s občany v denním styku. Vím, co říkají, co čekají.

Nemyslíte si, že příčina poklesu preferencí je i v předsedovi a premiérovi Sobotkovi, jehož válcuje výrazný lídr Andrej Babiš, podobně jako Kalousek válcoval Petra Nečase?

Válcuje? No, víte, myslím si, že naprostá většina občanů nečeká od politiků válcování, zápas, boj... Chtějí, aby kvalitně pracovali, s vědomím své odpovědnosti. Důvěra v politické strany a politiky, oslabená v nedávném období, se ničím jiným nezíská. Trvá to sice déle, protože něco vystavět je vždy časově náročnější než bourání, ale jiná cesta není. Pokud půjdeme cestou válcování, pak se dobrých konců nedočkáme.

Podle usnesení ústředního výboru strany se musí hejtmani, kteří v říjnu uspěli v předčasných volbách, do 20. dubna vzdát jedné ze svých funkcí. Někteří ale usnesení považují za diskriminační a vadí jim, že se vztahuje pouze na funkce hejtman-poslanec a nikoliv na senátory, primátory či starosty. Je podle Vás kritika z jejich strany oprávněná? A jak se Vám osobně daří skloubit mandát senátora a starosty?

Jedná se o interní usnesení strany a já ho za příliš šťastné nepovažuji. Někdo může být v kanceláři 12 hodin denně, ale pro kraj ani pro město či obec není žádným přínosem na rozdíl od někoho, kdo třeba v té kanceláři stráví dvě hodiny denně. To, že hejtman nebo starosta je dva dny v Praze, neznamená, že pro kraj nebo město nic nedělá. To by měli v konečné fázi zhodnotit hlavně voliči. Na druhou stranu, s tímto usnesením ale hejtmani do parlamentních voleb šli. A předem daná pravidla by se měla dodržovat.

A chtěl byste se na podzim pokusit mandát starosty obhájit?

Ano, chtěl bych v letošních komunálních volbách obhajovat mandát starosty města. V případě úspěšných voleb by to bylo mé čtvrté volební období v uvolněné funkci na radnici. Osobně jsem přesvědčený, že by to mělo na radnici být zároveň moje poslední volební období. 

Jaké jsou nyní Vaše plány do konce volebního období?

Žádné velké plány již v tomto období nemáme. Snažili jsme se rovnoměrně pracovat po celé čtyři roky. Chceme dokončit všechny akce tak, abychom neměli žádné resty vůči budoucím zastupitelům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…