Senátor Töpfer: Útoky na mě? ČSSD prostě zahájila předvolební kampaň

10.03.2012 7:11

Připadám si někdy jak Saturnin, zařídil jsem si kancelář pro uvádění historek na pravou míru, tvrdí v rozhovoru pro magazín Lidových novin herec, režisér, zakladatel Divadla Na Fidlovačce a senátor Tomáš Töpfer. Vyvrací pak některé fámy v souvislosti se svým jmenováním ředitelem Divadla na Vinohradech. Uvítal by proto, kdyby jeho vítěznou koncepci pražský magistrát vyvěsil na web. „Dal jsem už souhlas magistrátu,“ poznamenal k tomu.

Senátor Töpfer: Útoky na mě? ČSSD prostě zahájila předvolební kampaň
Foto: Jan Janula
Popisek: Tomáš Töpfer

Nově jmenovaný ředitel Divadla na Vinohradech Tomáš Töpfer je senátorem za ODS. Není sice členem strany, ale sympatie k pravicovým stranám nikdy neskrýval. Jaký ale bude Töpfer ředitelem divadla? V poslední době kolem něj propukaly různé mediální bouře – třeba se tvrdilo, že chce vyštípat uměleckého ředitele Martina Stropnického. On to ale odmítá, neboť nastupuje na místo Juraje Deáka.

„Všichni mě staví do opozice vůči Stropnickému, to je však omyl,“ zmínil k tomu v rozhovoru pro magazín Lidových novin Pátek Töpfer.

„Je ředitel Národního divadla kamarád ministra kultury? Nejsem člen žádné politické strany a mám kamarády úplně mimo politiku. Já se s politiky příliš nekamarádím a nedovedu si vůbec tuto spojitost představit,“ odvětil pak Töpfer na dotaz, zda je v souvislosti se svou novou funkcí kamarád pražského primátora.

Magazín Pátek totiž ironicky poznamenal, že není výjimkou, když několik ředitelů místních divadel je kromě toho i dobrým kamarádem příslušného primátora.

„Ale vzbuzovat dojem, že tohle je místo, které se dává za politické zásluhy, je nesmysl. Komise nezkoumala moje politické přesvědčení, ale můj životopis a zkušenosti s divadlem, v jehož oblasti se pohybuji čtyřicet let,“ zmínil dále na tuto notu herec a senátor.

Prodávat noviny v trafice by byl výnosnější kšeft

„Základní plat ředitele Vinohrad je ve 13. platové třídě, pokud se nemýlím, asi 23 500 korun. K tomu můžu samozřejmě dostat osobní ohodnocení, ale jestli tohle je nějaká trafika, tak prodávat noviny v té skutečné by byl výnosnější kšeft,“ poznamenal pak k dotazu, že je hodně mediálně známý a tak na něj někteří političtí odpůrci mohou útočit v tom duchu, že post na Vinohradech dostal za nějaké politické zásluhy.

Podle jeho slov to ale není poprvé, co v životě přemýšlel o ředitelování právě tohoto divadla. Poprvé mu prý kandidaturu na ředitele Vinohradského nabídla Jiřina Jirásková, která tehdy kandidovala do Senátu a řekla, že pokud uspěje, tak mě navrhne jako svého zástupce. „Tehdy jsem byl potěšen, protože mi řekla, že mě vidí jako jediného možného nástupce. Ale nedošlo k tomu, u voleb neuspěla,“ vysvětlil.

„Píšou mi na web Fidlovačky mnoho pozitivních reakcí na mé zvolení,“ poznamenal dále v rozhovoru a naznačil, že i když si chce vybrat nový režisérský tým a zastavit či posunout premiéru Amadea, tak se nebojí následných útoků. Chce totiž, aby se divadlo pod jeho vedením mohlo vrátit na prestižní místo, které v českém divadelnictví vždycky mělo.

Bývalý radní tu komisi jmenoval sám

„Podnik se řídí a rodinné stříbro se jen leští a udržuje ve stávajícím stavu. Zajímavé je, že hned druhý den, kdy mě výběrová komise vyhlásila jako vítěze, se objevil článek o tom, že ČSSD musí zabránit, aby se ředitelem Vinohrad stal Töpfer. V článku navíc bývalý radní pro kulturu za ČSSD vysvětluje, že to muselo být zmanipulované, přitom tu komisi jmenoval sám – ale ona nehlasovala tak, jak on chtěl. To ještě o nové sezóně a odložení Amadea nebyla řeč. Je to prostě zahájení předvolební kampaně – a já tomu rozumím,“ poznamenal pak k útokům na svou osobu.

Možná by tak dle něj bylo lepší, kdyby jeho vítěznou koncepci na výběrové řízení ředitele divadla pražský magistrát vyvěsil na web.

„Dal jsem souhlas magistrátu hlavního města Prahy. Pokud ovšem vyvěsí všechny koncepce, mezi nimi i tu mou, aby byla možnost srovnání. Zatím se tak nestalo,“ vysvětlil Töpfer.

Naznačil pak, že jeho záměr je stavěn na nové divadelní koncepci. „Vyjmenuji vám padesát titulů současné i nedávné světové klasiky, které by se mohly na Vinohradech hrát. Jen na to musíte mít dobře fungující soubor, který o jednotný styl bude společně s vámi usilovat. A já jsem měl vždycky schopnost dávat lidi dohromady a nechci si ji nechat vzít – ani v tisku, ani v bulváru, ani jinými útoky,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …