Senátor Valenta: Druhý pokus na sestavení vlády by měla dostat ODS

01.11.2017 14:43

Z PROFILŮ Senátor za Uherské Hradiště a podnikatel Ivo Valenta je přesvědčen o tom, že druhý pokus o sestavení vlády by měl patřit politické straně, která získala v letošních volbách od voličů druhý nejsilnější mandát. V tomto případě se jedná o pravicovou ODS Petra Fialy, která získala 11 procent voličských hlasů. Do voleb šla s podporou Strany soukromníků.

Senátor Valenta: Druhý pokus na sestavení vlády by měla dostat ODS
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Senátor Ivo Valenta za Soukromníky

To, že prezident Miloš Zeman pověřil sestavením vlády předsedu hnutí ANO, miliardáře a velkopodnikatele v zemědělství Andreje Babiše, je podle senátora Ivo Valenty „správnou ústavní zvyklostí“. Nicméně do vlády s hnutím ANO zatím nikdo jít nechce, poznamenává Valenta na svém profilu na webu ParlamentníListy.cz.

„Někteří to odmítají z principu, jiní z programových důvodů. Všichni se ale bojí toho, že predátorské chování hnutí ANO zamete s každým koaličním partnerem,“ poznamenává senátor ve svém příspěvku. Andrej Babiš tak podle něj nastolil nové téma. „Chce sestavit menšinovou vládu, ve které mají usednout nejen členové hnutí ANO, ale také další odborníci,“ píše Valenta.

Podle Valenty chce „Andrej Babiš prostě vládnout, a to ještě do Vánoc“. Přitom, jak senátor připomíná, nemá zatím „domluvenu většinovou podporu ani tichou toleranci“ své vlády. „Zřejmě mu to ale příliš nevadí,“ zamýšlí se ve svém příspěvku Valenta. Klíčové je podle něj pro Babiše „uchopit moc, obsadit ministerstva a pak čekat, jak to dopadne“.

  • CELÝ PŘÍSPĚVEK SENÁTORA IVO VALENTY ČTĚTE ZDE.

Zároveň se ale Babiš podle Valenty nemá čeho bát. „Protože prezident již předem avizoval, že pokud Andrej Babiš s první vládou ve Sněmovně neuspěje, dostane ještě druhý pokus. A ten třetí mu má zajistit předseda Poslanecké sněmovny,“ píše Valenta.

„To však nepokládám za správné! Už ve škole jsme přece všichni věděli, že ani jedničkář nemusí být ten nejlepší a nejschopnější. Pokud kdokoliv nedokáže sestavit vládu, která získá důvěru v Poslanecké sněmovně, proč by měl dostávat další šanci?“ píše. „Proč opakovat stejnou chybu a prohlubovat povolební pat? Copak je možné očekávat, že druhý pokus ve stejném aranžmá něco vyřeší? Není to spíš o tom, že se zde hraje o čas, který souvisí hlavně s blížícími se prezidentskými volbami?“ pokládá senátor řečnickou otázku.

Zamýšlí se rovněž nad tím, zda náhodou nebyla „současná politická šachová partie rozehrávána tak, aby především eliminovala rizika, související s náhlým přeskupením sil těsně před historicky druhou přímou volbou prezidenta“. „Nejsou v popředí spíš vlastní politické zájmy hlavních aktérů před rozluštěním povolební tajenky a sestavením konzistentní a funkční vlády, která získá důvěru Poslanecké sněmovny?“ dodává.

Podle senátora bychom si podobných otázek mohli klást spoustu. A to je podle Valenty důvodem toho, proč by druhý pokus o sestavení vlády měla dostat právě strana, která z letošních voleb vyšla s druhým nejsilnějším mandátem, tedy ODS s podporou Soukromníků, jejímž současným předsedou je Petr Fiala.„Druhý pokus tedy musí patřit druhému v cíli. Takto velí logika i zdravý rozum,“ zakončuje svůj příspěvek senátor Valenta. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: maz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…