Senátor Valenta: Já jsem v práci z Monaka za dvě hodiny, Čunek ze Vsetína jede čtyři

27.11.2014 18:56

Senátor Ivo Valenta zvolený do horní komory v Uherském Hradišti za Stranu soukromníků České republiky byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Rozumnou regulaci hazardu prý rozhodně podpoří, současný návrh by podle něj posunul hazard do šedé nekontrolovatelné zóny. Na otázky odpovídal Heleně Šulcové. Média jej řadí mezi třicítku nejbohatších Čechů s odhadovaným majetkem přes pět miliard korun.

Senátor Valenta: Já jsem v práci z Monaka za dvě hodiny, Čunek ze Vsetína jede čtyři
Foto: Archiv Ivo Valenty
Popisek: Ivo Valenta.

Valenta se dostává do Senátu v období, kdy bude rozhodovat o protihazardním zákonu. Tvrdí, že to je náhoda, a nevidí v tom střet zájmů. Rozhodně se v této otázce hodlá angažovat. Varuje před nelegálním provozováním automatů a před přesunem tohoto byznysu do šedé, nebo dokonce černé zóny. S rozumnou regulací souhlasí a je prý na ni připraven. Neměl však prý možnost o ní mluvit s nikým, kdo zákon připravuje.

„Hazardní magnát nejsem. Nevím, kde vznikl tento název. Jsem podnikatel jako každý jiný. Loterie činí jen 40 procent z náplně naší činnosti,“ vysvětloval nově zvolený senátor v úvodu redaktorce.

Nyní je hazard v některých obcích regulován místními vyhláškami. Majitel Synotu je nepovažuje za šťastné a vadí mu. „Ony jsou diskriminační. To by nemělo být v žádné sféře podnikání a samozřejmě ani v životě. Ty vyhlášky jsou každá jiná. Každá obec má svou a nejsou nijak sjednocené,“ tvrdí Valenta a dodává, že by měla být jasná pravidla.

Navíc vyhlášky zasáhly i ty podnikatele, kteří provozují zařízení, která nemají žádné problémy. A v jejich okolí se také nedělo nic pobuřujícího či nezákonného.

Zákon vznikl za zavřenými dveřmi bez jakékoli dohody

K zákonu, který Ministerstvo financí představilo těsně před volbami, bude prý mít výhrady nejen on, ale možná i Evropská komise. Je údajně amatérský a nerespektuje spoustu pravidel. Zatím jsou to jen teze, výkřiky, úvahy.

„Zákon nebyl projednáván s odbornou veřejností, ani s loterijním průmyslem. Vznikl za dveřmi úřadu a stále je to pouze nástřel. Nedává podnikatelům žádnou jistotu,“ tvrdí Valenta.

V Radiožurnálu také popsal svou dřívější snahu jednat o regulaci hazardu s náměstkem ministra financí Ondřejem Závodským. Ten prý schůzku stále oddaloval a nakonec předvedl pouze arogantní chování bez náznaku konstruktivního přístupu. Tak alespoň setkání viděl Valenta.

Závodský prý neměl více než zhruba patnáct minut a vystupoval v duchu „Nemáte nárok, děláte automaty. Bedny nebudou, my to zakážeme“. „Prostě nebyla žádná konstruktivní setkání,“ tvrdí jednoznačně Valenta. Nedošlo k žádné dohodě a od té doby s panem Závodským nejednali.

My už hráče registrované máme

„Každá regulace má mít smysl, a tato smysl nemá. Buď tam přijde nelegální automat, nebo tam přijde 5 tabletů a hráč si stáhne kasino a bude hrát dál,“ popisuje Valenta, co nastane, pokud by byl zákon přijat bez dalších úprav. „O žádné regulaci v tomto případě nemůžeme hovořit,“ vysvětluje a zdůrazňuje posun hazardu z legální oblasti do zcela nekontrolovatelné šedé sféry.

„My už máme systém, kde máme hráče registrované. Ti se mohou sami odhlásit, stanovit si limity a hlavně my je můžeme sami vyloučit ze hry. My dáme registrační karty jenom těm, kteří nejsou nepřizpůsobiví, či nedluží na daních podobně,“ tvrdil senátor a popisoval ochranné mechanismy, které si sami vytvořili.

Ministerstvo navrhuje, aby automaty zmizely z hospod i barů a byly jen v kasinech a hernách. To by znamenalo snížení zisků nejen Synotu. „Vadí mi, že ministerstvo vytlačuje hazard z hospod a internet mu nevadí. Přitom si každý může na mobilu či tabletu zahrát u piva podle libosti. Místo jednoho přístroje v rohu místnosti bude na stole otevřených deset virtuálních kasin,“ varuje. Pokud by prošel návrh zákona, který je z dílny MF, pak by prý byly ztráty pro tento byznys v řádu miliard. Valenta ale také tvrdí, že neplatičů alimentů, dlužníků a jinak nepřizpůsobivých problematických hráčů jsou pouze tři procenta. „Ale nemůžeme kvůli tomu omezovat víc než devadesát procent ostatních,“ je přesvědčen senátor.

Střet zájmů v tom nevidím

Valenta chce v této oblasti postupovat otevřeně a nemyslí si, že by neměl o zákonu kvůli údajnému střetu zájmů hlasovat. „Budu v tom chtít rozhodně aktivně vystupovat. To není o jedné firmě, o Synotu. Špatnou normou se dostane ke slovu nelegální hazard, a to nechci nejen já, ale ani stát,“ argumentuje. „Rozumnou regulaci podpořím,“ tvrdil i tentokrát Valenta.

Z Monaka jsem v Praze za dvě hodiny

Půlku z roku žije nově zvolený politik v Monaku. Zároveň by měl strávit čas se svými voliči v regionu. Jak to chce stihnout? „Dojíždění z Monaka rozhodně bez problému není, ale dá se to zvládnout. Senát hlasuje maximálně 4x do měsíce. Já jsem tu za dvě hodiny, pan senátor Čunek potřebuje na cestu ze Vsetína minimálně 4 hodiny,“ obhajoval se Valenta. Tvrdil také, že v regionu tráví hodně času, občané ho tam znají a podle jeho názoru by ho ani v opačném případě nevolili. Ivo Valenta také zdůrazni, že svou hlavní povinnost vidí v práci pro svůj region.

Valenta se zatím nechce zařadit do žádného ze senátních klubů. „Já se chci rozkoukat a seznámit se vším. Pak se rozhodnu, jestli se do některého klubu zařadím. Ještě nebyl čas na takové důkladné seznámení. Potkal jsem tam už ale řadu zajímavých lidí,“ vysvětloval v rádiu. „Oslovily mě dva kluby, ale nepovím vám které,“ dělal tajnosti nově zvolený senátor, ale naznačil, že spíše zůstane nezařazen.

„Mám svůj tým sedmi lidí a ti mi budou denně zpracovávat podklady pro oblasti, do kterých chci zasáhnout. I proto nepotřebuji primárně legislativní pomoc získat v Senátu,“ vysvětlil v rozhovoru pro ČRo Radiožurnál.

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Synot

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …