Senátor Valenta by založil nové ministerstvo. U Moravce promluvil také o velkém personálním omylu Andreje Babiše

10.05.2015 13:13

Senátor Ivo Valenta, jenž stojí za společností Synot a spoluvlastní také server ParlamentníListy.cz, zavítal do nedělních Otázek Václava Moravce České televize. Zdůrazňoval, že se nebrání rozumné regulaci loterií. Důrazně však varuje před tím, aby se to přehánělo. Nit suchou přitom nenechal na náměstkovi Ondřeji Závodskému, který prý svou práci dělá špatně, když naslouchá především aktivistům a přehlíží námitky provozovatelů loterií.

Senátor Valenta by založil nové ministerstvo. U Moravce promluvil také o velkém personálním omylu Andreje Babiše
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor Ivo Valenta

V úvodu pořadu varoval před přílišnou regulací loterií, která tento druh podnikání žene do šedé nelegální zóny. „Nebráníme se ale rozumné regulaci,“ upozornil. Podnikatelé jen musejí vědět, s čím mají počítat. „Když nebudou jasná pravidla, tak se bude stávat to, co se stává dnes, to znamená, že na místo končících legálních heren nastupují kvízomaty a další,“ varoval. S kvízomaty se prý nic neudělá, což po roce přiznal i ministr financí Andrej Babiš (ANO). „Já si myslím, že je to tím, že si ministr Babiš vybral špatné lidi pod sebe, pan Závodský nebyl dobrá volba,“ konstatoval.

Dovozuje to z toho, že právě Závodský mluvil o konci kvízomatů už před rokem. Nic takového se ale nestalo. Děje se navíc to, že ministerstvo připravuje různá opatření toliko v diskusi s aktivisty, aniž se zajímá o pohled provozovatelů loterií. Podobnou cestou v minulosti podle Valenty kráčelo i Řecko, ale po devíti letech zjistilo, že cesta přílišné restrikce loterií není nejlepší.

Naproti tomu u Švédska, Finska či Dánska se můžeme poučit, jak provozovat zodpovědné hraní. Za jednoznačně správné považuje převést část výnosů z loterií do prevence, do sportu i do léčení závislých hráčů. Pomohlo by i zavedení hráčských karet, které by vystavily stopku hraní mladistvých nebo zadlužených občanů.

Došlo také na možnou arbitráž Synotu proti českému státu

„Firma registrovaná na Kypru vlastněná českým senátorem bude žalovat český stát, není to absurdní?“ ptal se Moravec v narážce na chystané kroky Valentovy společnosti Synot, která již chystá žaloby. „Může se to tak zdát,“ připustil Valenta, okamžitě však dodal, že by i stát měl dodržovat pravidla, která sám předem stanovil. Společnost Synot měla licence na deset let, ale stát je nenechalje „dojet“, což je pro provozovatele, který s tím počítal, zásadní problém. Tím podle Valenty skupina Synot utrpěla velkou škodu, kterou možná bude chtít nahradit skrze arbitráž.

„Za poslední čtyři roky odvedla skupina Synot na daních a jiných poplatcích 2,8 miliardy korun,“ upozornil také host, jenž se bránil nařčení, že by snad platil daně na Kypru. Nemalé množství peněz, které v loteriích vydělá, navíc investuje do jiných odvětví, např. do sportu. Synot je dnes hlavním sponzorem české fotbalové ligy.

Moravec se také senátora ptal, zda českým sportem neprorůstá korupce, jak naznačuje např. aféra trenéra národního hokejového mužstva. „Může to tak být, ale problém je tu podobný jako u loterií – nejsou pravidla,“ poznamenal k tomu host. Chtěl by se proto podílet na formulování zákona o českém sportu. Možná by stálo za to zřídit ministra pro sport, pro něhož by pracovali odborníci a o český sport skutečně pečovali.

V závěru se vyjádřil i k serveru ParlamentníListy.cz. Považuje ho za nadějný projekt, který se může dál rozvíjet nejen v Česku, ale i v zahraničí. Jasně tím podle svých slov dal najevo, že hledí do budoucnosti a různé sporné kauzy z minulosti nechává v minulosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…