Senátor Valenta nesouhlasí s novelou zákona o potravinách. Vynucovat charitu zákonem je prý nesmysl

28.04.2016 20:51

Až desetimilionová pokuta bude hrozit obchodním řetězcům, pokud by vyřazené nezávadné potraviny nepředaly k rozdělení mezi sociálně potřebné. Tyto změny přinese novela zákona o potravinách, kterou tento týden schválil senát. Řada senátorů má k novele výhrady. V Česku se ročně vyhodí 80 kilogramů potravin na jednoho občana.

Senátor Valenta nesouhlasí s novelou zákona o potravinách. Vynucovat charitu zákonem je prý nesmysl
Foto: Archiv IV
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Slovácký senátor Ivo Valenta (SsČR) poslaneckou iniciativu, kterou ve středu senát schválil, naprosto odmítá. Bezplatné poskytování neprodaných potravin neziskovým organizacím, které se zabývají potravinovou pomocí, porušuje podle něho princip soukromého vlastnictví, a dobrý skutek tak degraduje na zákonem vyžadovanou povinnost.  

„Není mi jen jasné, proč bychom měli charitativní aktivity vynucovat zákonem a proč bychom tak měli činit opět jen u vybrané skupiny podnikatelských subjektů. Cožpak potravinové sbírky již dnes nefungují samy o sobě na dobročinné bázi? Cožpak zboží, které pozbyde trvanlivosti, není i nadále soukromým majetkem, se kterým by si měl jeho majitel naložit podle svého vlastního uvážení? Je snad správné ve společnosti, která uznává zatím stále principy volného trhu, ukázat na několik vybraných obchodů a fakticky jim vyvlastnit část jejich, byť znehodnoceného sortimentu? Jako zastánce soukromého vlastnictví jsem přesvědčen, že nikoliv a že toto opatření nás vrací hluboko do let dávno minulých,“ řekl PL senátor Ivo Valenta.

Od roku 2018 budou muset všechny prodejny potravin nad 400 metrů čtverečních neprodané jídlo před zničením nebo odvozem na skládku nabídnout charitě. Novela počítá s darováním bezpečného jídla, které by jinak markety musely zlikvidovat. Jde o výrobky se zdeformovanými obaly či končící trvanlivostí.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…