Senátor Valenta odmítá srovnávání s Babišem. On přísnější úpravu střetu zájmů podporuje

01.03.2016 20:11

Senátor Ivo Valenta hovořící za Stranu soukromníků se důrazně vyjádřil k zákonu o střetu zájmů. Ačkoli se ze stran některých vládních politiků dočkal srovnání s Andrejem Babišem (ANO), jednoznačně se staví na stranu zastánců zpřísnění zákona. Dodává však také, v čem se senátor Valenta liší od ministra Babiše.

Senátor Valenta odmítá srovnávání s Babišem. On přísnější úpravu střetu zájmů podporuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

„Pan ministr Babiš sedí v jejich společné vládě, podílí se na každodenním výkonu exekutivy, řídí nejmocnější ministerstvo a dokonce spoluvytváří pravidla pro čerpání dotací, ze kterých žije jeho vlastní firma. Oproti tomu já nepobírám žádné dotace od státu a stejně jako řada dalších podnikatelů pouze hájím zájmy svých voličů v zákonodárném sboru. Navíc jsem přesvědčen o tom, že zastoupení podnikatelů v parlamentu je přinejmenším stejně prospěšné, jako když se poslancem nebo senátorem stanou lékař, učitel, advokát či akademik.

Člen horní komory prý jednoznačně podporuje zpřísnění zákona o střetu zájmů i novelu zákona o zadávání veřejných zakázek. Chce tím mimo jiné napomoci tomu, aby se šéf české státní kasy musel rozhodnout, zda bude hájit zájmy občanů, nebo svého Agrofertu.

Celé vyjádření najdete zde.

Kdyby byl Valenta v pozici Babiše, zachoval by se čestně a zpřísnění zákona by respektoval, nebrojil proti němu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…