Senátor Valenta představil recept na „bolesti“ Zlínského kraje. A Babišovi vzkázal: EET je ptákovina

18.08.2016 20:36

ROZHOVOR Senátor Ivo Valenta bude v podzimních krajských volbách usilovat o křeslo zlínského hejtmana. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz pohovořil o tom, kde vidí v kraji nedostatky a nastínil, jakým způsobem je hodlá napravit. Okomentoval také aktuální celospolečenská témata, jako jsou elektronická evidence tržeb či migrační vlna.

Senátor Valenta představil recept na „bolesti“ Zlínského kraje. A Babišovi vzkázal: EET je ptákovina
Foto: red
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Pane senátore, v nadcházejících krajských volbách kandidujete na zlínského hejtmana. Na které nedostatky a problémy ve fungování regionu byste si posvítil nejdříve? Případně, kde jsou z vašeho pohledu největší problémy a jaké recepty byste na jejich vyřešení aplikoval?

Jak jsem se vyjádřil již mnohokrát, kraj jednoduše usnul. Neřeší, co by řešit měl a tak problémy „vyhnívají“. Politici neumějí rozhodovat. Jsou v zajetí byrokracie a všehoschopných úředníků. To je první věc, kterou je nutné změnit. Je třeba, aby do vedení kraje zasedl tým zkušených lidí se zdravým selským rozumem a především se schopností rozhodovat. Osobně bych si nejdříve nechal udělat celkový audit všech klíčových záležitostí, kterými je nutné se co nejdříve zabývat. K jednotlivým bodům bych přiřadil zodpovědné osoby a jasné termíny splnění úkolů. Také bych zjednodušil byrokracii – kolem mne by zůstali pouze opravdu schopní spolupracovníci. Věřím, že již tato opatření by napomohla k tomu, aby se kraj rozhýbal. Podobné postupy volím celý život v oblasti podnikání a jsem přesvědčen o tom, že jsou žádoucí i v takovém systému, jakým je krajský úřad.

Svoji kampaň jste pojal „kuchařsky“. Nabízíte občanům recept na prosperitu bez byrokratů, spokojené pacienty, dobře placenou práci, na lepší dálnice atd. Věříte, že skutečně dokážete změny k lepšímu v těchto oblastech zajistit?

Ano. A kdybych tomu nevěřil, tak bych do toho nešel. Kraj nesmí politikařit a hledat důvody, proč něco nejde. Je třeba se soustředit na hledání řešení a určitě to půjde. Navíc my nelákáme na plané sliby – na vše, co říkáme, máme konkrétní návrhy řešení a věřím, že v případě volebního úspěchu pro ně najdeme dostatečnou podporu v budoucím krajském zastupitelstvu.

Kritizujete přebujelou byrokracii, zahlcování obecních samospráv zbytečným papírováním a vyplňováním lejster. Že je naše byrokracie přebujelá, krom úředníků nezpochybní asi nikdo. Lze s tím ale reálně něco dělat? Byrokratický systém se jistě bude bránit zuby nehty…

Máte pravdu a jde o důsledek toho, že přestali rozhodovat politici a moci se chopili úředníci. Úředníci jsou tu sice od toho, aby realizovali výkon státní správy, ale politici zase od toho, aby se nebáli změn potřebných pro lidi a dokázali je prosadit. Například na naší kandidátce jsou mimo jiné 4 starostové, kteří přesně vědí, jak úspěšně a efektivně řídit obec a své zkušenosti jistě rádi přenesou i na krajskou úroveň.

Dosavadní vedení kraje je, nejen díky účasti komunistů na vládě, jednoznačně levicové. Naopak Soukromníci i Svobodní jsou čistě pravicoví, dokonce pravicovější než „parlamentní pravice“ ODS a TOP 09. Můžete zmínit některé kroky, rozhodnutí či postup současné koalice, který považujete za chybný, špatný nebo dokonce škodlivý?

Přiznám se, že nemám rád umělé dělení na pravici a levici. Ale abych se vrátil k vašemu dotazu – ono příliš není co hodnotit: Kraj totiž zase tolik zásadních rozhodnutí v poslední době neudělal. Sám sebe proměnil v malou EU a vymýšlel další stohy zbytečných lejster. A to kritizuji především.

Prakticky v každém kraji si lidé stěžují na silnice včetně nedostavěné dálniční sítě. Dlouhodobě se říká, že stavíme nejdražší a zároveň nejméně kvalitní dálnice v Evropě. Recept na změnu existovat musí, když to jinde v Evropě jde. Jak byste nato chtěli jít vy?

Je třeba se tématem dopravy zabývat globálně a nezaměřovat se pouze na dálniční sítě. Je třeba opravit rozbité silnice, zlepšit autobusové a vlakové spoje, ale také samozřejmě rozhýbat výstavbu dálnic D55 a D49. Kromě toho usilujeme o obnovení pravidelné letecké linky do Prahy. Kvalitní dopravní infrastruktura je totiž předpokladem pro další investice v našem kraji, vznik pracovních míst i rozvoj cestovního ruchu.

Podívejme se také na pár oblastí, které jdou nad rámec Zlínského kraje. Poté, co jste zbavil folklórní soubory povinnosti platit vysoké autorské poplatky, chystáte velké tažení proti samotnému Ochrannému svazu autorskému (OSA). Před časem jste nám sdělil zásadní připomínky, které k fungování organizace OSA máte. Před pár dny však k tomu všemu přišla OSA s tím, že by chtěla poplatky za hudbu zvýšit až o polovinu? Co vás napadlo, když se k vám ta zpráva donesla?

Již před několika týdny jsem zveřejnil pozměňovací návrh k novele autorského zákona, který mimo jiné zavádí nový dozorový orgán. Ten bude nejen hlídat výši autorských poplatků, ale také způsob jejich vybírání a následného rozdělování mezi autory. Celý systém je totiž vysoce netransparentní a není pod veřejnou kontrolou. A to se musí změnit. Navíc všichni vidíme, že hamižnost ‚osy‘ je bezbřehá. Její oznámení dramatického zvýšení sazebníku pro příští rok je prostě neuvěřitelné. Přitom tento nezávislý spolek ročně vybere téměř jednu miliardu korun! Je třeba ho rychle zkrotit. Není přece možné, aby o penězích, které povinně platí jak pořadatelé koncertů, tak například obce a další poplatníci, rozhodoval neprůhledný spolek.

Pane senátore, vy, Soukromníci i Svobodní dlouhodobě a od počátku protestujete proti zavedení EET. Nedávno ministr Babiš prohlásil, že se evidence tržeb bude týkat i spropitného. Lidé z oboru se tak začínají obávat, že servírky a číšníci o spropitné zcela přijdou. Z druhé strany, nebylo by přece jen spravedlivé, aby i tyto příjmy byly poctivě zdaňovány, jak argumentují zastánci?

EET je – promiňte mi ten výraz – ptákovina od samého začátku. Sám jsem se o tom během letní dovolené s rodinou přesvědčil i v Chorvatsku, které je nám neustále dáváno za vzor. Vážně to nefunguje. Je úsměvné, že ministr Babiš si všímá spropitného namísto toho, aby jeho resort řešil miliardové daňové úniky. Buzeruje malé živnostníky a cíleně ochromuje podnikatelskou aktivitu té části ekonomiky, která zaměstnává 70 % lidí. Přitom sám vlastní firmy, jejichž existence stojí na státních a evropských dotacích. Ano, všechny příjmy by se měly danit, to máte pravdu, ale to nevyřešíte zavedením EET. Kdo chce podvádět, ten si vždy cestu najde. A dnes už má stát dost nástrojů k tomu, aby darebáky chytal a trestal.

Spolu s vaším senátním kolegou Zdeňkem Škromachem jste začali bojovat za to, aby cyklisté měli jistou toleranci na alkohol a nebyli trestáni za pivo nebo nějakou tu skleničku vína. Neobáváte se ale třeba toho, že pokud se povolí jedna sklenička, lidé to začnou přehánět a z jedné skleničky budou tři čtyři atd.?

Toho se opravdu neobávám. Nacházíme se v situaci, kdy si i přes zákazy cyklisté na kolech stejně pivo nebo pohárek vína dají. Všichni o tom vědí, ale tváří se, že tato skutečnost neexistuje. Pouze policie sem tam číhá za křovím a rozdává tisícové pokuty. Vždyť se u nás proinvestovaly stovky milionů do vybudování cyklostezek a především vinařských stezek právě proto, aby pomohly vinařům a místním podnikatelům. Zároveň ale lidem zakazujeme, aby si po cestě dali skleničku vína. Vy v tom vidíte logiku? Já ne! Návrh se navíc vztahuje pouze na cyklostezky a silnice třetích tříd, a to za předpokladu, že cyklista neveze dítě. Jistá tolerance je v okolních zemích naprosto běžná, tak proč ne u nás?                                           

Poslední dobou jste vyslovil celou řadu nekompromisním názorů ohledně migrační krize a islámu. Naposled jste se pozastavil nad záměrem vlády povolit muslimům jejich tradiční způsob pohřbívání, tedy bez rakve. Nakolik je podle vás islám a případné zvětšování islámské komunity v ČR bezpečnostní hrozbou?

V tomto směru jsem konstantní. Migranti, které máte na mysli, jsou pouze ekonomičtí nájezdníci, kteří nás chtějí okupovat. Jejich víra je vede k tomu, aby nás přesvědčovali a obraceli v islám. Nepodřídí se nám a udělají vše pro to, abychom se podřídili my jim. Neštítí se ničeho. Můj názor je, že stejně jako se Evropa po staletí bránila tureckým nájezdům, nesmí se ani dnes bát vzdorovat současné situaci. Bude-li to třeba, musíme podniknout novodobé křižácké výpravy. Jednoduše musíme udělat vše pro to, abychom se nejen my, ale především jednou i naše děti, doma v Evropě cítili opět bezpečně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…