Senátor Valenta se v tisku pustil do Babiše. Naopak Zemana pochválil za pracovitost

06.02.2015 7:58

Majitel loterijního gigantu Synot a senátor Ivo Valenta v rozhovoru pro Lidové noviny zhodnotil politiku vlády i Hradu. Zatímco Miloš Zeman je podle něj dobrý prezident, vláda prý v některých oblastech činí špatná rozhodnutí. Negativní hodnocení si od Valenty vysloužil zejména ministr financí Andrej Babiš.

Senátor Valenta se v tisku pustil do Babiše. Naopak Zemana pochválil za pracovitost
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor Ivo Valenta

Sobotkova vláda vypouští na Valentův vkus strašně moc regulací a omezení. „To je věc, která se mně ani řadě malých firem a živnostníkům nelíbí. Přitom tito menší tvoří páteř ekonomiky. Nelíbí se mi, že tato vláda předjímá, že každý z živnostníků je podvodník a chce ukrást daně,“ uvedl podnikatel.

Tato skutečnost Valentu hodně překvapila, neboť sám ministr financí je jedním z největších zaměstnavatelů v republice. „Když šel pan ministr do voleb, říkal, že nebude zvyšovat daně. On je sice nezvyšuje na úrovni základní daně, ale zvyšuje například nepřímé daně – některé regulatorní věci a opatření, které podnikání ženou do nových povinností. To stojí firmy další peníze,“ tvrdí Valenta. Za hloupost například považuje to, že firmy musí každý měsíc hlásit faktury, což jim prý akorát komplikuje život. Třeba je to nutí přijmout další účetní.

Z ministra financí si ale Valenta jeden příklad vzal – postavil se proti záměru ministerstva financí regulovat hazard, i když před volbami jako majitel loterijního gigantu slíbil, že lobbovat za hazard nebude. „Vzal jsem si příklad z „vašeho“ pana ministra financí, který také není ve střetu zájmů. Přestože se rozhoduje o zákonech o biopalivech či lesích. Jestliže on není ve střetu, určitě nejsem ani já. Mé názory jsou dlouhodobě známy a každý o nich ví. Zadek do kouta nedávám, nebudu měnit názory,“ zdůraznil Valenta.

Není třeba na něho vyvíjet tlak

Mnohem lepší hodnocení získal od Valenty Miloš Zeman. Je to prý pracovitý prezident.  Senátor zejména oceňuje, že hlava státu vozí podnikatele po světě při svých zahraničních cestách. Které údajně podniká i přes svůj špatný zdravotní stav. „Prezidentův zdravotní stav je špatný, přesto se zvedne a jede. To je super,“ ocenil Valenta.

Kauzy spojené s kancléřem Mynářem jdou prý mimo něj. „Pan Mynář je Zemanův člověk. Jestli se domnívá, že je vše o. k., pak je to v pořádku. Já ve firmě takové věci rovněž řeším – když lidem věřím, stojím za nimi a podržím je. Je to jeho tým a není třeba na něho vyvíjet tlak,“ konstatuje senátor.

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ivo Valenta

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…