Senátor Valenta varuje před nelegálním hazardem. Zaplavuje prý celou zemi

15.06.2015 16:39

Kvůli rušení heren a výherních automatů Česko zaplavují nelegální provozovny hazardu, varuje v obsáhlém rozhovoru, který poskytl dnešnímu vydání deníku Právo, senátor a majitel hazardní společnosti Synot Ivo Valenta.

Senátor Valenta varuje před nelegálním hazardem. Zaplavuje prý celou zemi
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor Ivo Valenta

Podle něj jednotlivé samosprávy, často pod tlakem aktivistů, přijaly „mnohdy unáhlená a populistická řešení“. „Teď ale řada z nich hledá cestu zpět, protože zjistila, že prohibice byla velkým omylem. Tento způsob nic nevyřešil, naopak nové problémy, a nutno říci, že velké problémy, přinese,“ uvedl s tím, že se bohužel naplňuje to, před čím dlouhodobě varoval. „Místa, kde skončí provoz legální, často během pár dnů, nebo v některých případech dokonce i hodin, obsadí nelegálové. Obsazují herny, restaurace, bary, ale i soukromé kluby, panelákové byty a garáže. Nabízejí identické hry jako my, pouze z nich veřejné rozpočty nemají ani korunu. Peníze shrábne mafie a neexistuje ani ochrana dětí a mládeže,“ upozornil na nový problém.

Policie je proti nelegálnímu hazardu bezmocná

Na námitku, že by si s ním přece měla poradit naše policie, uvedl, že již mnohokrát předvedla, že se jí to nedaří. „Například asociace Spelos se snaží již několik let na jednotlivé případy nelegálních provozoven upozorňovat, dokonce prostřednictvím speciálního webu. Proběhlo již několik kontrol, několik zátahů, ale nelegálně se na stejných místech hraje dál. Policie je bezmocná. Do řady soukromých klubů se ani nedostane.“

Kritizoval také novelu loterijního zákona z dílny poslance Jana Volného (ANO). Podle něj jsou podmínky, které by pan Volný rád nastolil loterijnímu průmyslu, zcela nesmyslné. „Jedná se o velké zvýšení daňové zátěže, a to až o čtvrtinu,“ uvedl s tím, že před časem si nechal zpracovat analýzu odvodových povinností. „Z výsledků studie plyne, že je loterijní průmysl již nyní odvodově zatížen více než 80 %! Je to nejzdaněnější průmysl u nás a další navýšení už prostě neunese,“ řekl s tím, že vyšší zdanění legálních loterijních firem jen opět nažene do České republiky další nelegální hazard.

Ten se podle Valenty dostává do naší země už nyní. A neví se, jak jej zastavit. „Padla zatím jediná pokuta pro provozovatele kvízomatů a skončila výsměchem celé naší spravedlnosti. Provozovatel, který měl zaplatit 10 milionů, se odvolal, protože by to jeho podnikání s nelegálními stroji zlikvidovalo. Světe, div se – uspěl a peníze zatím platit nemusí. Šedá mafie je zkrátka o krok napřed,“ uvedl Valenta.

Mělo by vzniknout ministerstvo sportu

Myslí si také, že jednotlivé sportovní kluby bojují o přežití, protože nemají stabilní zdroj peněz. „Proto zvyšují poplatky. Rodiče tak musejí sahat hluboko do kapes a řada z nich svým dětem sportovní aktivity jednoduše nezajistí, protože si to nemůže dovolit,“ domnívá se Valenta.

Podle něj proto sport potřebuje systematické vedení a stabilní financování, kterého se nedá dosáhnout jinak, než vznikem ministerstva sportu. Současně by stát měl na financování sportu nasměrovat veškeré své daňové příjmy ze sázkových her. „Sport je důležitý pro zdravý životní styl nás všech, je nutné mu pomoci,“ dodal Ivo Valenta.

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Synot

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…