Senátor Valenta vymyslel nový pojem „regulokracie“, jenž prý táhne podnikatele ke dnu

30.01.2015 7:15

Senátor Valenta přišel s novým termínem „regulokracie“ a kritizuje vládu za nápady jako zpoplatnění wi-fi, zákaz kouření v restauraci nebo zrušení možnosti založit firmu za korunu. Na svém profilu na ParlamentníchListech.cz se dušuje, že „regulokracii“ pošle do galerie politických omylů.

Senátor Valenta vymyslel nový pojem „regulokracie“, jenž prý táhne podnikatele ke dnu
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor Ivo Valenta

„Ze všech stran se na nás valí čím dál více nařízení, příkazů, regulací a státních pravidel, které nenápadným, ale o to zákeřnějším způsobem zbavují každého z nás osobních svobod a možností samostatně rozhodovat o svém životě. A už to zdaleka nejsou pouze „euronesmysly“ a bohužel často typický český přístup, kdy jsme v implementaci evropské legislativy papežštější než sám papež, " píše Valenta. Infekcí „regulokracie“, jak toto omezování nazval, se prý nakazili i představitelé především vládnoucích politických stran a epidemie se prý plíživě šíří i opozičními lavicemi a proniká mezi další hybatele veřejného života v České republice. 

"Copak je opravdu normální, abychom mlčky přihlíželi tomu, jak v demokratickém systému roste význam, role a moc nějakého „superstátu“, který bude jako jediný moudrý rozhodovat o tom, co pro každého obyvatele je a není dobré? Copak jsme natolik degenerovali nebo otupili vnímání života kolem nás?" Ptá se senátor.  

Stát nám chce podle vyjádření senátora diktovat, kdy a kde můžeme nakupovat, případně jestli si teenageři mohou objednat kávu. "Chce zdanit používání wi-fi, zrušit možnost založit malou rodinnou firmu za korunu či omezovat majitele restaurace v tom, jestli bude mít možnost ve svém vlastním domě obsluhovat hosty, kteří si zapálí cigaretu či doutník. Stát chce čím dál víc, a tak si brousí zuby také na přiškrcení pravomocí místní samosprávy, ale sám zásadní reformy, které by řešily posílení konkurenceschopnosti naší země nebo zvýšení vymahatelnosti práva, trapně odkládá," píše Valeta. 

Valenta pak dále tlumočí vzkaz nejpočetnější parlamentní strany,  jejímž snem je vybudování sociálního státu, který je však nenasytný, a proto potřebuje krmit stále vyššími daňovými příjmy. "A pokud se prý tyto daně nevyberou u podvodníků, kteří zde podle představ některých členů vlády okrádají stát snad o stovky miliard korun, tak jednoduše dojde na zvýšení daní a začne se – kde jinde než u firem a podnikatelů," komentuje Valenta.  

V kombinaci s rozmáhající se „regulokracií“ by to však mohla být smrtící rána pro velké množství malých a středních podnikatelů, kterým nezbude nic jiného, než pověsit živnost na hřebík a propustit zaměstnance. "Všichni společně se pak budou nuceni upnout k „moudrému a všemocnému“ sociálnímu státu, který se o ně štědře postará. Vláda sice možná populisticky utišila masy, na druhou stranu si na mušku vzala ty, kteří už i tak stojí často nad propastí – malé živnostníky a podnikatele,“ zamýšlí se dále ve svém komentáři senátor a slibuje, že se sám osobně přičiní o to, abychom společně dokázali tento trend zvrátit a poslali „regulokracii“ a její protagonisty do galerie politických omylů.

  • Celý komentář senátora Ivo Valenty ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…