Senátor Valenta vyráží do boje se svazem autorů. Slavná OSA by měla být rozprášena

11.08.2016 11:55

Senátor Ivo Valenta chce zavést nový dozorový orgán, který by hlídal nejen výši autorských poplatků, ale také způsob jejich vybírání a následného rozdělování mezi autory.

Senátor Valenta vyráží do boje se svazem autorů. Slavná OSA by měla být rozprášena
Foto: Daniela Černá
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Valenta poukázal na to, že OSA (Ochranný svaz autorský) oznámil, že příští rok dramaticky navýší autorské poplatky. Některé by se měly zvýšit dokonce až o 50 %. Podle Valenty jde o další důkaz toho, že tento nezávislý spolek, který ročně vybere na základě zákona téměř jednu miliardu korun, „potřebuje urychleně zkrotit“. „Není totiž možné, aby o penězích, které povinně platí nejen pořadatelé koncertů, ale také obce a další poplatníci, rozhodoval nějaký neprůhledný spolek,“ myslí si.

Celý text je ZDE

Proto před několika týdny zveřejnil pozměňovací návrh k novele autorského zákona, který mimo jiné zavádí nový dozorový orgán.

„Ten bude nejen hlídat výši autorských poplatků, ale také způsob jejich vybírání a následného rozdělování mezi autory. Z mnoha případů, o kterých se dozvídám, plyne, že celý systém vybírání a rozdělování autorských odměn je vysoce netransparentní a není pod veřejnou kontrolou,“ argumentuje Valenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…