Senátor Valenta zmínil velký průšvih EET, o kterém se nemluví. A hovořil o návratu do socialismu

08.12.2016 23:39

Elektronická evidence tržeb běží týden. Restaurace a hospody vydaly na 20 milionů účtenek a na oplátku se dočkaly asi 700 udání na nevydání účtenky. Senátor Jiří Hlavatý (ANO) nový systém hájil, zatímco senátor Ivo Valenta jej takřka cupoval na kousky. Pánové na sobě vzájemně nenechali nit suchou. Jeden slovní úder střídal druhý.

Senátor Valenta zmínil velký průšvih EET, o kterém se nemluví. A hovořil o návratu do socialismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protestní akce proti elektronické evidenci tržeb na Václavském náměstí

Po týdnu běhu EET hodnotili senátor Ivo Valenta a senátor Jiří Hlavatý (ANO). Hlavatý byl ze zavedení EET nadšen a po týdnu nevidí žádný důvod své názory změnit. „Systém šlape jako hodinky,“ pochvaloval si senátor hnutí ANO Andreje Babiše.

Valenta, který se řadí mezi největší odpůrce EET, s Hlavatým nesouhlasil a poukázal na „největší průšvih“. „Co je ten největší průšvih, to je to, že Ministerstvo financí nalákalo podnikatele, aby si nakoupili kasy za pět až šest tisíc korun, což jsou takové krystalky a nemohou v ostrém provozu fungovat. Ti podnikatelé si proto musí kupovat nové pokladny za desítky tisíc korun,“ zlobil se ve studiu Valenta. Podnikatelé si na sebe musí koupit vlastní nástroj kontroly. „A všichni na to přijdou, že kasa za pět tisíc nebude stačit,“ pokračoval odpůrce EET.

Hlavatý kontroval, že nemá podobné informace. Restauratéři se navíc dočkali snížení DPH u jídel, takže vlastně mají víc peněz, se kterými musí volně nakládat. A to není jediný přínos EET.

„Tady jde o to, abychom se my jako republika rozhodli, zda chceme směřovat k vyspělému Západu, nebo k Východu. A pan senátor Valenta jako zástupce pravice by měl usilovat o to, abychom směřovali na Západ,“ zaznělo z úst Jiřího Hlavatého. Na Západě by si prý nikdo nedovolil nevydat účtenku. Prý se sám ptal v Anglii, zda si vůbec někdo dovolí nevydat účtenku a ti restauratéři prý vůbec nerozuměli, na co se ptá.

Slovo znovu dostal Ivo Valenta a přišel nový úder. „Pan Hlavatý mluví o to, že se máme přibližovat Západu, ale my jsme systém EET převzali z Chorvatska. Ale já chápu, že pan Hlavatý nemůže kritizovat svého stranického šéfa,“ konstatoval politik v narážce na Andreje Babiše. Některé hospody neplatily daně, což rozhodně není v pořádku, ale podle Valenty je velkou chybou přistupovat ke všem podnikatelům ve stylu „všetci kradnů“.

Hlavatý si to ovšem nenechal líbit. „Já si dovolím zareagovat na poznámku pana Valenty, že musím ctít svého šéfa. Kdyby mě pan Valenta dobře znal, tak by věděl, že žádného šéfa nemám. Já tady říkám svoje názory, nemám potřebu prezentovat tady zájmy někoho jiného,“ nedal si to líbit.

Poslední slovo znovu dostal Valenta a zhrozil se toho, že se vracíme do socialismu. Jak na to přišel? Stačí se prý podívat na to, co sám Andrej Babiš doporučil těm městům či obcím, kde byla hospoda uzavřena. Šéf státní kasy těmto obcím doporučil, aby ty hospody převzaly, že se na ně nebude vztahovat EET. „To je zásah do soukromé sféry, do výsostně podnikatelské oblasti. To je návrat do socialismu,“ rozčiloval se Valenta.

Moderátor diskusi uzavřel s tím, že někdy příště bude pokračovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…