Senátor Veleba se rozepsal: O uprchlících, Havlově sestře a strachu Babiše z USA

02.08.2015 20:46

Z PROFILŮ Téma uprchlíků velmi silně rezonuje v české společnosti. Svědčí o tom i skutečnost, že se k němu opakovaně vyjadřuje celá řada politiků, počínaje prezidentem republiky Milošem Zeman a konče senátorem Janem Velebou (SPO). Veleba se například ptá, proč nám ministr financí Andrej Babiš (ANO) nespočítá, kolik nás stojí uprchlíci? A tím to ani zdaleka neskončilo.

Senátor Veleba se rozepsal: O uprchlících, Havlově sestře a strachu Babiše z USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jan Veleba

Senátor Jan Veleba odpovídal na dotazy čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Týkaly se uprchlíků a různých souvislostí, které jsou s tímto tématem svázány. Jeden ze čtenářů konstatoval, že uprchlíci u Bělé pod Bezdězem dali jasně najevo, co od nich můžeme čekat, když začali demolovat obývané prostory. Proč s tím vláda nic nedělá, ptal se.

Veleba odvětil, že kupříkladu premiér Sobotka zaujal k tématu uprchlíků klasický obojaký postoj, který u něho nevidíme zdaleka poprvé. Na jedné straně odmítl povinné kvóty pro uprchlíky a na straně druhé je přijal dobrovolně. Je to stejné, jako když před volbami sliboval rázné kroky ve věci církevních restitucích, ale po volbách své sliby smetl ze stolu s tím, že původní plány sociální demokracie neprojdou přes koaliční partnery.

Naproti tomu Andrej Babiš (ANO) často mluví o plýtvání penězi z našich daní, ale že lidem neříká, kolik nás vlastně uprchlíci stojí. Proč? "Odpovím - proto, že by se znelíbil Bruselu a hlavně Americe. A KDU-ČSL, to je klidná síla s adresností podle potřeby, jak se to kdy hodí," míní Veleba.  Lidé to podle senátora vidí a cítí, že už to takhle nejde dál, stejně jako to cítili před rokem 1989.

Jedním z předpokladů, aby se věci začaly měnit, je však poskytování objektivních informací, také o uprchlících. Vládní politici říkají jen některé informace, které se týkají této složité problematiky, a doplňovat by je měla veřejnoprávní Česká televize. Jenže to nedělá. Ve veřejnoprávní televizi dnes podle senátora sedí "pravdoláskaři", kteří neříkají pravdu, ačkoli první český prezident Václav Havel hlásal, že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.

K tomu Veleba přidal jednu specifickou poznámku. "A pokud se týká odkazu Havla, tak nechci se do toho pouštět, ale sdělím jenom jednu jedinou informaci. Václav Havel měl nevlastní sestru a ta žila v pavlačovém bytě 1+1 v Karlíně a nežilo se jí dobře. Byla invalidní a žila v materiálním nedostatku... Není to informace jedna paní povídala, ale já ji znal a několikrát jsem u ní byl na návštěvě, protože byla členkou Strany venkova, kterou jsem kdysi založil," prohlásil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…