Senátor a lékař na Frekvenci 1 srovnával politiku a rakovinu: Zlatá rakovina

13.06.2015 17:37

Senátor a ředitel Masarykova onkologického ústavu v Brně Jan Žaloudík (ČSSD) byl hostem sobotního Press klubu moderátora Luboše Xavera Veselého na Frekvenci 1. České zdravotnictví přirovnal k džungli, kterou je třeba pročistit. Ale i navzdory „zaplevelení“ našeho systému umíme s penězi ve zdravotnictví naložit poměrně efektivně. A pokud jde o srovnání rakoviny a politiky, pak zlatá rakovina.

Senátor a lékař na Frekvenci 1 srovnával politiku a rakovinu: Zlatá rakovina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prof. MUDr. Jan Žaloudík, CSc., senátor

Začal srovnáním boje v politice a boje s rakovinou. „Kdybych měl zabonmotovat, tak řeknu: Zlatá rakovina, ta má aspoň pravidla,“ poznamenal hned v úvodu. Následně se ale politiků zastal, alespoň na lokální úrovni, kde se dělají věci pro lidi. Občany ale štve politikaření v nejvyšších patrech politiky. „V demokracii je to tak, že lze říci, že si lidé neměli takové politiky volit,“ poznamenal dále.

Boj s rakovinou a válka

Sám prý do politiky vstoupil, protože chtěl některé věci změnit. Má např. za to, že v oblasti zdravotnictví máme legislativně až přeplněno. Náš zdravotnický systém je sice stabilní, ale to je džungle také. Je asi tak stejně neprůhledný. Je však dobře, že na léčbu základních věcí, jako jsou zlomeniny, infarkty či rakovina, peníze jsou a musí být.

Jen musíme nově nastavit některá pravidla, protože část z nich u nás přežívá ještě z dob socialismu, část jsme převzali ze zahraničí a tak podobně. Je to zkrátka třeba pročistit. Ke cti nám ovšem slouží, že umíme relativně hospodárně nakládat s finančními prostředky. Jinde to mnohdy dělají dráž, ale není jisté, zda lépe. S tímto názorem je senátor Žaloudík v přímém rozporu s názory ministra financí Andreje Babiše (ANO), který neustále opakuje, že české zdravotnictví představuje černou díru.

Z úst pana profesora také zaznělo, že je možná dobře, že ještě nemáme nějaký univerzální lék na rakovinu. Zkušenost totiž ukazuje, že každý podobný přelomový vynález byl napřed využit ve válce. „Podívejte se jen na atomovou bombu. Nejdřív jsme ji shodili na Nagasaki a Hirošimu a až později jsme ozařováním rakovinu ničili,“ připomněl Žaloudík.

  • Celý záznam rozhovoru naleznete na oficiálních stránkách Frekvence 1, a to ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…