Senátor, kterému prý Babiš nafackoval. Teď kvůli jeho dotacím sepsal trestní oznámení a šel s ním k Tvarůžkové

03.12.2019 21:51

Dotační problémy holdingu Agrofert, který český premiér Andrej Babiš přesměroval do svěřenského soudu, neutichají. Evropská komise poslala českým úřadům auditní zprávu, podle které má být premiér ve střetu zájmů. Ten to však odmítá se slovy, že Evropská komise nemá vykládat české zákony. V úterním pořadu Interview na ČT24 téma pro senátora za Pirátskou stranu Lukáše Wagenknechta. Ten byl v minulosti Babišovým náměstkem, spolupráce podle některých zdrojů skončila tím, že dal Babiš Wagenknechtovi facku.

Senátor, kterému prý Babiš nafackoval. Teď kvůli jeho dotacím sepsal trestní oznámení a šel s ním k Tvarůžkové
Foto: archiv
Popisek: Lukáš Wagenknecht

Pirátská strana se rozhodla podat trestní oznámení, na kterém se Wagenknecht částečně podílel, a to kvůli vyplácení dotací českými úřady holdingu Agrofert. „Pirátská strana i já jsme opakovaně žádali úřady, aby neposkytovaly dotace holdingu Agrofert, který Babiš vlastní, protože to je velké riziko toho, že je to protiprávní, což se nám teď potvrdilo i ze strany Evropské komise,“ vysvětlil senátor, proč je nutné řešit situaci dalším trestním oznámením.

„Vyhodnotili jsme to po všech věcech, které zde probíhaly – ministerstva stále poskytují dotace holdingu Agrofert, veřejné zakázky také stále probíhají ve směru k holdingu Agrofert, kterému tato vláda poskytuje investiční pobídky,“ zkonkretizoval Wagenknecht.

„My jsme v tuto chvíli v systému, který je pod kontrolou majitele společností, které berou dotace, protiprávní zakázky a pobídky státu, a zároveň premiéra, který má nad tím velký vliv. Probíhají tady nestandardní postupy,“ zdůraznil Wagenknecht.

Toto trestní oznámení kvůli dotacím se má podle senátorových slov dotýkat neznámého pachatele a týkat se skutků. „V trestním oznámení je definovaných sedm konkrétních trestných činů, týkají se jak roviny zneužití pravomoci úřední osoby, tedy těch, kteří poskytují, tak i těch, kteří protiprávně podávají jednotlivé žádosti jak o zakázky, tak dotace. Víme už, že premiér je ve střetu zájmů a jeho společnosti berou miliardy korun v zakázkách,“ poukázal znovu na protiprávní jednání, které má trestní rovinu.

Premiér Andrej Babiš však tvrdí, že není ve střetu zájmů a Agrofert ve svěřenském fondu ervopské peníze nezneužívá. „Celé je to auditorská mafie, kterou zpachtoval Wagenknecht, který mimochodem připravil Česko o 800 milionů nenávratně, když nás ještě jako náměstek ministra financí, což jsem byl já, udal ohledně softwaru na MMR,“ řekl Babiš v pondělí na kamery České televize.

Je zatím vaším usilím skutečně boj o spravedlnost, anebo váš osobní spor s premiérem? zajímala se moderátorka Zuzana Tvarůžková a poukázala na skutečnost, že vztahy Wagenknechta a Babiše nebyly ideální. „Premiér lže otevřeně do médií,“ ohradil se senátor proti jeho slovům. „Je to lhář. V žádném případě jsem nikoho neudával. To je lež! Je to doložitelné. Dehonestuje kohokoli, kdo řekne věcný názor, a vůbec neřeší svůj střet zájmů, pouze pomlouvá a nejsem to jen já,“ zlobil se Wagenknecht.

„Máme tady jasný střet zájmů, který je protiprávní. Máme tady ministry, kteří tento střet zájmů kryjí, jako ministryně Dostálová, ministryně Schillerová a ministr Havlíček. Do médií říkají nepravdivé informace ohledně jakýchkoli postupů, které se týkají auditu a výstupů,“ zopakoval senátor.

Piráti tak hovoří o systémové korupci. „Já auditoval dvacet let různé projekty. Za sebe říkám, že jsem větší dotační podvod než čerpání dotací v holdingu pana premiéra v tuto chvíli v životě neviděl! Babiš si díky tomu pomáhá k miliardám korun, které mohly být ve státním rozpočtu na školky, dálnice, důchody a další. A podporují ho v tom jak úředníci, tak politici,“ uvedl Wagenknecht a znovu odkázal na závěry Evropské komise, která je podle něj jediná relevantní k tomu, aby to posoudila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…