Senátor – poslanec – senátní kandidát Hlavatý dostal „nařezáno“ od některých kolegů

05.11.2017 10:16

Podnikatel Jiří Hlavatý v roce 2014 kandidoval do Senátu za hnutí ANO Andreje Babiše. V roce 2017 se rozhodl podpořit Babišovo hnutí ve sněmovních volbách a byl velmi překvapen, že ho lidé volili. Podle jeho vlastních slov se vracíme do totality, pokud si nemůže člověk vybrat, zda chce být poslancem nebo senátorem. On nikdy poslancem být nechtěl, takže se přihlásil do senátních voleb, které sám vyvolal svým přestupem mezi poslance. Někteří kolegové za to Hlavatému vyčinili.

Senátor – poslanec – senátní kandidát Hlavatý dostal „nařezáno“ od některých kolegů
Foto: podnikatel.cz
Popisek: Jiří Hlavatý

Senátor Jiří Hlavatý se rozhodl ve sněmovních volbách podpořit hnutí ANO Andreje Babiše. Nechal se zapsat na kandidátní listinu hnutí ANO do sněmovních voleb  a byl překvapen, že ho lidé volili. Dostal takřka pět tisíc preferenčních hlasů a stal se členem dolní parlamentní komory, čímž mu automaticky zanikl mandát v horní komoře. Ani s tím Hlavatý nepočítal. Raději by prý zůstal v Senátu. Když tedy prezident Miloš Zeman vypsal doplňovací volby do Senátu, které vyvolal Hlavatý tím, že přešel do Poslanecké sněmovny, podnikatel se do nich přihlásil, aby se mohl vrátit do Senátu.

Toto počínání se nesetkalo s pochopením u konkurenčních politických stran, ale dokonce ani u hnutí ANO.

„Nesouzním s tím, nerozumím tomu. Přijde mi to jako amatérská chyba. Když se rozhodnu jít do politiky, tak si zjistím všechno o tom, jak to s těmi mandáty je a není. Trochu mi to přijde, že nám to dělá ostudu v jeho regionu,“ zaznělo od poslance hnutí ANO Martina Kolovratníka. Jeho slova přinesl server Aktuálně.cz.

Pravděpodobný příští předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček z Babišova hnutí se prý obrátce, kterou předvedl Hlavatý, zasmál. Uznal však, že celou situaci bude třeba řešit. Za nešťastnou označil situaci také nově zvolený poslanec Vojtěch Adam, možný příští ministr zdravotnictví za hnutí ANO.

Nově zvolený poslanec za hnutí ANO Patrik Nacher si položil jednu prostou otázku. „Pokaždé, když se čerstvě zvolený poslanec téměř hned vzdá svého mandátu, pokud tak neučiní ze zdravotních či jiných závažných důvodů, nepůsobí to na lidi dobře, neb si kladou logickou otázku – A to nevěděl/a před volbami?“ zeptal se.

Celý článek naleznete zde

Hlavatý však našel v ANO také zastání. Někteří jeho kolegové se k  jeho obratu odmítli vyjadřovat – např. dosavadní ministr obrany Martin Stropnický.

Podle poslance Jana Řehounka to Hlavatý určitě myslel dobře. „Neznám podrobnosti, protože jsem nebyl u sestavování kandidátky v Královéhradeckém kraji, ale myslím si, že byl osloven, aby svým jménem pomohl kandidátce k úspěchu. Nikdo nečekal, a určitě ne on, že bude vykroužkován. Zjištění, že ziskem poslaneckého mandátu přišel o mandát senátora, pro něj bylo překvapivé. On sám vždy avizoval, že chce být senátorem, ale asi v dobrém slova smyslu podlehl nátlaku kolegů z Královéhradeckého kraje, kteří ho požádali, aby jim pomohl svým jménem na kandidátce," popsal poslanec Jan Řehounek (ANO).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…