Senátor uspořádal konferenci o přeshraniční družbě s Německem. Jde to prý skvěle, jen o výuku češtiny v Německu není zájem

12.09.2016 18:29

Částečně pod širým nebem, částečně v nově opraveném Centru pro vzdělávání a kulturu se v pondělí pod patronátem senátora Jiřího Voseckého za hnutí Starostové pro Liberecko uskutečnila výroční konference přeshraničního Programu spolupráce Česká republika – Sasko Cíl3/Ziel3.

Senátor uspořádal konferenci o přeshraniční družbě s Německem. Jde to prý skvěle, jen o výuku češtiny v Německu není zájem
Foto: red
Popisek: Výroční konference přeshraničního Programu spolupráce Česká republika- Sasko Cíl3/Ziel3

Program se zabývá podporou projektů na zlepšení životního prostředí i života obyvatel na obou stranách hranice v celém pásu od Ašského výběžku až po Krkonoše na rozhraní Libereckého a Hradeckého kraje. „Financování programů jde z evropských peněz a je vyvážené zhruba půl na půl mezi nás a německou stranu,“ sdělil ParlamentnímListům.cz senátor Vosecký. „Za dobu fungování projektů do nich natekla v rámci dotací asi půlmiliarda korun,“ dodal Vosecký s tím, že správcem dotací je německá strana. Konkrétně Saská rozvojová banka, která také provádí supervizi vynaložených nákladů. A to i na české straně.

Vázne výuka češtiny na německých školách

S odpovědí na otázku, čeho si za ty roky fungování přeshraniční spolupráce cení nejvíce, Vosecký příliš neváhá: „Nejvíce si vážím spolupráce mezi jednotlivými lidmi. Konkrétně mezi hasiči. Dnes spolu cvičí Sasové i Češi a společně se připravují na zásah a pomoc v případě potřeby i na druhé straně hranice,“ dodal senátor, přezdívaný – jak redakce zjistila – mezi místními hasiči „Táta hasičů“.

„Jen to zavádění češtiny do výuky v německých školách jde pomalu,“ posteskl si Vosecký, a upozornil tak na jeden dlouhodobý dluh v rámci společných projektů. To konečně redakci potvrdili i sami zástupci německé strany. „Ze strany státních škol není v Německu o podporu výuky češtiny zájem,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Christoph Wieneser, odpovědný za německou část projektu. O to více tak vyniká snaha Čechů učit němčinu v rámci kurzů a přípravek často i děti v předškolním věku, jako například v mateřské a základní škole v Okrouhlé. Problémy při společné komunikaci, třeba v případě hasičských akcí, potvrdila i starostka Nového Oldřichova Marcela Novotná.

Nechceme uzavření hranice a konec projektů

Na konferenci vstoupil také liberecký krajský hejtman za politické hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Martin Půta. V souvislosti se současnou kritickou bezpečnostní situací v Evropě upozornil, že uvádění myšlenky přeshraniční spolupráce v praxi dnes není v Evropě vůbec jednoduché. Aniž někoho jmenoval, varoval před lidmi a politickými subjekty, kteří chtějí podle něj uzavřít hranice státu a střežit je. „Domnívám se ale, že naštěstí většina lidí se nechce vrátit zpět v čase do doby, kdy byl na hranicích natažený ostnatý drát a byla hlídána policisty,“ dodal Půta v narážce na podporu prezidenta republiky Miloše Zemana myšlence ostrahy hranice v případě pokračující migrace muslimů do Evropy.

Portfolio projektů v programu spolupráce Cíl3/Ziel3 Programu spolupráce Česká republika – Sasko je přitom neobyčejně široké. Najdeme zde jak výstavbu velkého parkoviště u Panské skály, známé mimo jiné z pohádky Pyšná princezna (která je mimochodem vůbec historicky prvním společným projektem v rámci tohoto programu), přes ekologické projekty pro děti a budování moderních školských zařízení a vybavení. Velký význam je také kladen na krizový management v případě ekologických a přírodních katastrof nebo jiných rizikových situací a podporu fungování dobrovolných hasičů, kteří mají v regionu dlouhou tradici fungování.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …