Senátor za ODS: Ve zdravotnictví je málo peněz, pane Babiši

10.04.2014 11:47

Senátor Zdeněk Schwarz se podle svých slov domnívá, že ministr financí by neměl kritizovat zdravotnictví a mluvit o něm jako o „černé díře“, ale naopak najít pro něj další finanční prostředky, protože je podfinancované. Napsal to v odpovědi čtenáři ParlamentníchListů.cz.

Senátor za ODS: Ve zdravotnictví je málo peněz, pane Babiši
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Zdeněk Schwarz (ODS)

Nezávislý senátor, ředitel Zdravotnické záchranné služby hl. města Prahy Zdeněk Schwarz byl dotazován čtenářem ParlamentníchListů.cz na situaci v českém zdravotnictví. Čtenář vyslovuje v souvislosti s diskusemi uvnitř vlády obavy o jeho osud. Schwarz sice prý nerad odpovídá na anonymní dotazy, ale přece jenom se rozhodl napsat svůj názor. „Doporučuji Vám, nesledujte vládu a budete žít klidněji a bez obav,“ napsal v úvodu své odpovědi a ujistil, že on obavy o zdravotnictví nemá.

„Já obavy nemám, protože si žádná vláda nedovolí zdravotnictví `položit`, protože by potom už takovou vládu nikdo nevolil. Bylo by to proti doporučením EU a mottu dokumentu MZ ČR `Zdraví 2020`, kde je kromě jiného také uvedeno, že zdravotnictví musí být přizpůsobeno měnící se demografii a nemocnosti občanů, musí být zvyšována kvalita a zajištěna kontinuita, že se péče musí přiblížit co nejblíže domovu občanů a musí být zajištěna všeobecná dostupnost péče včetně léků a lékařská péče musí být vysoce kvalitní. Stát musí usilovat o co nejlepší zdraví svých obyvatel,“ cituje z dokumentu.

„Možná tomu ani nechcete věřit, ale to jsou pasáže z důležitých dokumentů ČR a EU, které by asi nebylo vhodné nedodržet. Pokud si pan premiér nebo ministr financí dovolí tyto dokumenty porušit a nedodržet, pak nemají na svých místech co dělat a musí ihned odstoupit z politiky a jít se živit jinam a něčím jiným,“ ujišťuje senátor, který je členem výboru pro zdravotnictví a sociální politiku.

Šarvátky mezi ministrem financí a ministrem zdravotnictví považuje za trapné

Čtenář se také obává, zda bude v budoucnosti dostatek lékařů a upozorňuje na jejich průměrný věk, zejména mimo Prahu.

„A o vážné situaci s lékaři víme dlouhodobě a také na to neustále upozorňujeme, ale dosud to nikoho ve vládě asi netrápilo. Je zde generační propad v mnoha oborech, zejména neatraktivních nebo náročných. Mladí lékaři nepřichází a ještě část odchází do zahraničí nebo do jiného resortu. Proto jsem také včera v TV uvedl, že šarvátky mezi ministrem financí a ministrem zdravotnictví považuji za trapné, ostudné a nefér, i zcela zbytečné. Pan ministr financí by měl spíše konečně ukázat, co umí a ne jen kritizovat a hádat se s ostatními nebo dělat předvolební politiku. Pana ministra zdravotnictví by měl nechat pracovat a plnit své závazky. Zdravotnictví je složité a nelze jeho chyby a nedostatky napravit a odstranit během půl roku. Je to běh na dlouhou trať a kopat běžce do kotníku po startu je nefér,“ rozhořčil se Schwarz.

Celá otázka s odpovědí ZDE:

Ministr financí je zde od toho, aby potřebné peníze sehnal

Senátor také upozornil na podfinancování zdravotnictví a opřel se do Andreje Babiše. „A pan ministr financí je zde od toho, aby nehodnotil zdravotnictví, kterému evidentně nerozumí, ale aby potřebné a chybějící peníze ve zdravotnictví sehnal a pokud jich má ČR nedostatek, tak aby přeskládal rozpočet a předisponoval je z jiných resortů, které tak potřebné pro občany ČR nejsou,“ míní.

„Pokud někdo hovoří o `černých dírách`, tak ať konečně předloží a doloží konkrétní fakta a případy a koná, tj. podá trestní oznámení na konkrétní viníky za konkrétní činy. Já nevím, kdo ve zdravotnictví krade. Nikdo z těchto kritiků dosud konkrétní případy neuvedl. Potom taková veřejná prohlášení považuji za zbytečná, populistická a pouze za předvolební vábení voličů,“ uzavírá odpověď Zdeněk Schwarz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…