Senátor zemědělec by za ministra nejraději viděl dále Tomana

16.12.2013 16:13

Ministerstvo zemědělství by podle Agrární komory měl řídit odborník. Takové kandidáty momentálně nenabízí KDU-ČSL. Naopak je má ČSSD i ANO, uvedl dnes na narychlo svolané konferenci prezident komory Jan Veleba. Ideálním řešením pro české zemědělství by podle Veleby bylo, aby v úřadu na Těšnově zůstal současný ministr v demisi, bývalý prezident Potravinářské komory Miroslav Toman.

Senátor zemědělec by za ministra nejraději viděl dále Tomana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr zemědělství Miroslav Toman

Podle Veleby je nutné, aby případný nový šéf zemědělského resortu byl zemědělským odborníkem a měl k oboru vztah. Upozornil na to, že v nadcházejících měsících budou finišovat jednání v Bruselu o dlouhodobé podobě společné zemědělské politiky EU. "My takového člověka vidíme buďto v řadách ČSSD a samozřejmě i ANO," uvedl Veleba. Za vhodné kandidáty vedení komory naopak nepovažuje předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka, prvního místopředsedu strany Mariana Jurečku ani senátora Petra Šilara.

Na dotaz Veleba následně upřesnil, že odborníkem je například viceprezident komory a člen ČSSD Jindřich Šnejdrla či druhý viceprezident největší zemědělské nevládní organizace Bohumil Belada. Zemědělským odborníkem je podle Veleby také předseda poslaneckého klubu ANO a sněmovního zemědělského výboru Jaroslav Faltýnek.

Podle usnesení svého výboru budou lidovci v budoucí vládě požadovat post ministra zemědělství. Podle politologa Miroslava Mareše tím chtějí navázat na úspěchy předsedy strany a ministra zemědělství z 90. let Josefa Luxe. Podle Agrární komory mohou být hlavním důvodem, proč o tento resort usilují, finišující církevní restituce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…