Senátorem v obvodu Zlín bude lidovec Kunčar, nebo Lukáš z ODS. Okamurův "tchán" nepostoupil

11.01.2014 20:25

Do druhého kola doplňovacích senátních voleb v obvodu 80 - Zlín postoupili Patrik Kunčar (KDU-ČSL) a Libor Lukáš (ODS). Vyplývá to z výsledků zveřejněných na serveru www.volby.cz. Druhé kolo voleb se uskuteční za týden.

Senátorem v obvodu Zlín bude lidovec Kunčar, nebo Lukáš z ODS. Okamurův "tchán" nepostoupil
Foto: Daniela Černá
Popisek: Šéfa Úsvitu dopálilo, že ho poslanci téměř vypískali, když chtěl, jak uvedl, hájit zájmy seniorů

Vítěz v Senátu nahradí Tomio Okamuru, jemuž mandát zanikl poté, co se loni stal poslancem za hnutí Úsvit. Třetí skončila kandidátka ČSSD Milena Kovaříková, až za ní kandidát Úsvitu Pavel Talaš. Voleb se zúčastnilo 23,33 procenta voličů.

Do druhého kola doplňovacích senátních voleb v obvodu 80 - Zlín tak tedy postoupili ziskem 23,36 procenta hlasů starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL) a bývalý hejtman Libor Lukáš (ODS) s 16,52 procenty hlasů.

Třetí skončila kandidátka ČSSD Milena Kovaříková, kterou podpořilo 16,09 procenta voličů. Kovaříková ve vyrovnaném souboji zaostala za Lukášem o 97 hlasů. Až za sociální demokratkou skončil kandidát Úsvitu a otec Okamurovy přítelkyně Pavel Talaš, jehož podpořilo 12,92 procenta voličů. Na páté příčce skončila ziskem 12,84 procenta hlasů bývalá senátorka Jana Juřenčáková (Nezávislí). Zbylí čtyři kandidáti získali méně než deset procent hlasů.

Doplňující volby se konaly osamoceně, proto byla nízká účast voličů očekávána. Lidé navíc tradičně o senátní volby jeví nejmenší zájem. V roce 2012, kdy byl zvolen Okamura, přišlo ale odevzdat svůj hlas 42,85 procenta voličů. Je třeba však uvést, že tehdy se volby konaly souběžně s volbami do krajského zastupitelstva.

Prvním senátorem v obvodě 80 byl v letech 1996 až 2006 nynější krajský předseda lidovců Jiří Stodůlka. Ve volbách v roce 2006 ho ale porazila Juřenčáková. A předloni, jak už bylo uvedeno, se v tomto kraji stal senátorem Okamura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…