Senátoři budou řešit obnovení nemocenské v prvních dnech nemoci

25.02.2015 7:14

Obnovení nemocenské v prvních třech dnech nemoci bude jedním z ústředních bodů dnešní schůze Senátu. Návrh ve formě novely zákoníku práce předložili senátoři ČSSD v čele se Zdeňkem Škromachem už loni. První kolo projednávání ale horní komora dvakrát odložila. Aktuálnějším se téma stalo po podpoře ze strany premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a po předložení konkurenční úpravy od komunistických poslanců. Informuje o tom ČTK.

Senátoři budou řešit obnovení nemocenské v prvních dnech nemoci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokračování ustavující schůze Senátu, který měl dokončit formování svých výborů, komisí a stálých delegací

Premiér se koncem ledna vyslovil pro opětovné zavedení nemocenské v prvních třech dnech nemoci. Výše dávky by podle něj ale měla být nižší než v dalších dnech nemoci. Záležet bude na dohodě odborářů se zaměstnavateli i na "možnostech úpravy" odvodů na nemocenské pojištění. Odboráři návrh podporují, zaměstnavatelé jsou proti, stejně jako vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO).
    
V prvních třech dnech nemoci nyní lidé nedostávají nic. Od čtvrtého do 14. dne poskytuje zaměstnavatel náhradu mzdy za pracovní dny, a to 60 procent průměrného denního výdělku, od 15. dne se dávky poskytují z nemocenského pojištění. 
    
Senátoři by měli kromě některých unijních dokumentů a smluv projednat Petici pro korunu, která byla součástí kampaně ODS před loňskými volbami do Evropského parlamentu. Petice vyzývá vládu, aby vyjednala pro ČR trvalou výjimku a nepřijímala euro, pokud s tím nevysloví občané souhlas v referendu. V Senátu, v němž mají většinu strany neodmítající euro, ale tento požadavek podporu pravděpodobně nezíská. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…