Senátoři dumají, jak protlačit Istanbul. Píší Pekarové. Kolega se jim vysmál

06.02.2024 19:47 | Monitoring

Skupina senátorů v čele s Adélou Šípovou odeslala otevřený dopis adresovaný předsedkyni Poslanecké sněmovny, Markétě Pekarové Adamové, v němž vyjadřují své hluboké znepokojení nad dosavadním průběhem projednávání ratifikace Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí, známé též jako Istanbulská úmluva. Na otevřený dopis reaguje na sociální síti senátor Zdeněk Hraba.

Senátoři dumají, jak protlačit Istanbul. Píší Pekarové. Kolega se jim vysmál
Foto: Zdeněk Hraba
Popisek: Zdeněk Hraba

V dopise, podepsaném Václavem Láskou, Janem Holáskem, Martinem Krskem, Přemyslem Rabasem, Lukášem Wagenknechtem, Davidem Smoljakem a Markem Hilšerem, je zdůrazněna důležitost této mezinárodně právně závazné Úmluvy pro boj proti domácímu násilí a násilí na ženách. Senátoři apelují na předsedkyni Sněmovny, aby pokračovala v projednávání již běžícího procesu udělení souhlasu s ratifikací úmluvy ve Sněmovně.

„Je naší společnou odpovědností chránit nejzranitelnější členy naší společnosti. Tato úmluva představuje klíčový nástroj v boji proti domácímu násilí jako takovému a myslí na zvlášť zranitelné skupiny, kterými jsou děti, ženy, senioři a handicapovaní. Podle senátorů by její ratifikace ve Sněmovně vyslala jasný signál všem obětem v těžké životní situaci, že Česká republika stojí pevně na straně ochrany lidských práv, a to i na poli mezinárodního práva. Kéž by se nám povedlo zamrzlý proces ratifikace dokončit,“ uvedla senátorka Adéla Šípová.

Skupina senátorů zdůrazňuje, že neschválení úmluvy v Senátu bylo velkým zklamáním pro oběti domácího násilí a organizace, které je dlouhodobě podporují. Přesto věří, že je možné tuto situaci napravit a vyzývají Poslaneckou sněmovnu, aby projednávání úmluvy ve Sněmovně nevzdávala.

„Věříme, že pokud Poslanecká sněmovna schválí úmluvu, bude existovat důvod pro její opětovné projednání v Senátu po podzimních volbách. Je důležité, aby naše debata byla důstojná a založená na faktech a aby byly odmítnuty veškeré dezinformace a hoaxy šířené v souvislosti s úmluvou,“ dodal senátor Václav Láska.

Senátoři apelují na všechny poslance a poslankyně, aby se postavili na stranu ochrany lidských práv a ukázali, že Česká republika odmítá jakoukoliv formu násilí. Ratifikace Istanbulské úmluvy by byla významným krokem k vytvoření bezpečnější a spravedlivější společnosti pro všechny její členy.

Právě na tuto iniciativu reaguje senátor Zdeněk Hraba. „Pokud progresivně-levicoví kolegové na sílu tlačí na nové jednání o ratifikaci Istanbulské úmluvy, když ji Senát jasně odmítl, otevřeně tím popírají princip ‚ne znamená ne‘. Svůj dvojí metr si mohou ověřit hned u jednání o novele trestního zákoníku z pera pana ministra Blažka, která má tento princip zakotvit v definici trestného činu znásilnění a která má i moji jednoznačnou podporu,“ poznamenal senátor Zdeněk Hraba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

14:25 Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

Jak oznámil ministr Baxa z ODS, připravovaná mediální novela znamená změny. Místo 135 Kč se bude pla…