Senátoři hledají podporu kontroverzního zákona o NP Šumava

08.05.2014 15:17

Na mítinku v Horní Plané, který svolal senátor a někdejší šéf Agrární komory Jan Veleba, dnes řečníci vyzvali obyvatele Šumavy, aby se stali signatáři takzvané Charty Šumavy, která by měla pomoci prosadit jejich kontroverzní zákon o Národním parku Šumava ve sněmovně. Kvůli odvolání ředitele šumavského národního parku Jiřího Mánka (dříve ODS) pak vyzvali ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), aby zvážil setrvání ve funkci. Na mítinku, kde vystoupili především zástupci ODS, se sešly asi tři stovky lidí.

Senátoři hledají podporu kontroverzního zákona o NP Šumava
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu proběhl veřejný seminář Umírá Ústav pro studium totalitních režimů?

Senátoři chtějí, aby se národní park řídil pravidly, jež bude určovat zákon. Navrhují mimo jiné rozšířit první zónu v NP Šumava na 26,5 procenta území parku, která nebude zcela bezzásahová. Senát normu podpořil přes kritiku vědců, ekologů i ministerstva. Ti namítají, že zákon by nechránil šumavskou přírodu, kvůli níž byl národní park vyhlášen, a jde proti zákonu o ochraně přírody a krajiny.

Ministr Brabec by chtěl, aby se situace na Šumavě stabilizovala

Chartu Šumavy dosud podepsalo přes 600 lidí. Jejími mluvčími se stal bývalý ředitel šumavského parku, expremiér Jan Stráský, starosta Modravy Antonín Schubert (ODS) a člen rady národního parku Ladislav Havel (ODS). Podle charty Ministerstvo životního prostředí pod vedením ministra Richarda Brabce (ANO) schválilo proti vůli šumavské samosprávy Plán péče, který na dlouhá desetiletí až staletí poškodí šumavskou přírodu.

Ministr Brabec by chtěl, aby se situace na Šumavě stabilizovala. V úterý jednal na Šumavě se starosty a věří, že se je podařilo o správnosti jeho rozhodnutí přesvědčit. Podle něj jde o ojedinělý protest a s mluvčími charty má naplánované setkání.

Postoj šumavských obcí kritizují vědci. Starostové podle nich zapomínají, že jde hlavně o ochranu přírody, která je vlastnictvím všech obyvatel Česka. Podle vědců a ekologických aktivistů je Mánek zodpovědný mimo jiné za nezákonné kácení v nejcennějších částech národního parku.

Na setkání v Horní Plané vystoupili mimo Veleby také senátor Pavel Eybert (ODS) a Tomáš Jirsa(ODS) nebo třeba někdejší ministr životního prostředí ČSSD Miloš Kužvart, který loni na jihu Čech za zemanovce neúspěšné kandidoval do sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…