Senátoři navrhli uzákonit rozdělení šumavského národního parku

02.04.2014 15:53

Rozšířit bezzásahovou zónu v šumavském národním parku na 22 procent jeho území má zákon, který předložili senátoři. Předloha vychází z dohody mezi radou parku a obcemi a z návrhu bývalé vlády. Návrh předložili přesto, že nynější Ministerstvo životního prostředí chystá vlastní úpravu. Chtějí mimo jiné zabránit tomu, aby byl šumavský park další léta bez zákonného vymezení. Projednávání předchozích návrhů totiž bývalá sněmovna nedokončila.

Senátoři navrhli uzákonit rozdělení šumavského národního parku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Národní park Šumava

Senátoři v souladu s dosavadními předlohami navrhli park rozdělit do tří zón. Nejpřísněji chráněnou první zónu chtějí rozšířit ze současných 13 na 26,53 procenta území parku, přičemž na zhruba 4,5 procentech této plochy - v údolí řek Vydra a Křemelná - by bylo možné dočasně zásahy provádět.

Do první zóny by podle návrhu mohlo být výhledově převedeno i dalších 8,5 procenta území druhé zóny, předpokládají senátoři v souladu s původním návrhem Ministerstva životního prostředí. První zóna by pak představovala 23.584 hektarů, největší druhá zóna by měla rozlohu 41.554 hektarů a třetí by se rozkládala na zbývajících 3300 hektarech.

Senátorský návrh tak zhruba odpovídá návrhu vlády Petra Nečase, proti kterému se stavěli zejména ekologové. Proti rozšiřování bezzásahové zóny bylo i 11.000 signatářů petice, podle nichž by to vedlo k usychání až 9000 hektarů šumavských lesů kvůli problémům s kůrovcem.

Předložit vládní návrh zákona ještě letos přislíbil v únoru ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Podle něj by to měl být zřejmě kompilát předchozích návrhů, tedy návrhu bývalé vlády a Plzeňského kraje. Brabec je ale proti rozdělení parku do zón zákonem. Upravovat by to podle něj měl podzákonný předpis, který je možné měnit bez souhlasu Parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…