Senátoři navrhují zrušení EET. Sobotka by měl Babiše vyměnit, vyzývá Ivo Valenta

30.11.2016 13:23

Senátoři v čele s Ivem Valentou ve středu představili návrh zákona na zrušení elektronické evidence tržeb a zároveň převzali petici občanů, která rovněž zrušení EET požaduje. Senátoři se nechtějí smířit s tím, že stát bude živnostníky automaticky považovat za zloděje, které je nutné kontrolovat. Premiér by měl ministra Babiše odvolat, vyzval Valenta na tiskové konferenci.

Senátoři navrhují zrušení EET. Sobotka by měl Babiše vyměnit, vyzývá Ivo Valenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta na tiskové konferenci o EET

Skupina členů horní parlamentní komory v čele se slováckým senátorem Ivem Valentou předkládá návrh zákona na zrušení elektronické evidence tržeb. Senátoři zároveň na parlamentní půdě převzali petiční archy s více než 10 tisíci podpisy občanů, kteří ke zrušení evidence tržeb vyzývají.

Podle Valenty se senátoři nemohli dívat na zmatky, které kolem zavedení EET poslední dobou panují, kdy nyní ministr Babiš navrhuje určité výjimky z evidence tržeb, premiér Sobotka s tím nesouhlasí a koalice je v tomto bodu rozhádaná.

„K této iniciativě nás vedly události posledních týdnů. Není pořádně jasné, jak a pro koho EET bude nebo nebude platit, vzniká paskvil. Především to nás vedlo k návrhu nového zákona na zrušení EET. Myslíme si, že ani vládní koalice už dnes neví, co s tím má dělat. Od samého začátku jsme tvrdili, že je to velká hloupost, že je to metoda na špehování lidí. V okolních státech s tím dnes mají neskonalé problémy a my jsme přesvědčeni, že zítra, až se EET spustí, dojde ke zborcení systému, který je nepřipravený a není projednaný se všemi skupinami lidí, jichž se to dotýká,“ uvedl senátor Ivo Valenta, který je autorem této zákonodárné iniciativy.

Anketa

Vadí vám Babišovo EET?

31%
69%
hlasovalo: 12494 lidí

Podle šéfa senátorského klubu ODS Miloše Vystrčila se senátoři chtějí na poslední chvíli pokusit zvrátit systém evidence tržeb, aby zabránili něčemu, co českým podnikatelům, a v důsledku ani českému státu nepomůže.

„Zákon o EET předpokládá, že všichni podnikatelé jsou nepoctiví; a vycházet při politice státu z tohoto předpokladu, je špatné a nemůže to přinést nic dobrého. Podnikatelské prostředí se jenom zhorší, protože nepoctivci stejně najdou skuliny, jak zákon obejít. Stát tím nutí podnikatele, aby si sami zaplatili prostředky, kterými budou kontrolováni. To je absurdní. A vrcholem je nejistota, která tu panuje, a to je nejhorší věc, která vždy podnikatelům vadí. Potřebujeme stabilitu a neměnné prostředí, v němž se dá podnikat,“ sdělil Vystrčil.

Senátor a předseda klubu STAN Jan Horník se pozastavuje nad tím, že zakázka pro firmu, která bude EET zajišťovat, byla zadána bez výběrového řízení. Upozorňuje rovněž, že objem dat, který má z elektronických pokladen přicházet, bude masivní. „Finanční správa nebude mít žádnou šanci, aby všechna data kontrolovala. Ani dnes už není schopna zkontrolovat měsíční hlášení o DPH. Takže nakonec bude při kontrolách vycházet jen z udání. Mluví se o tom, že Babiš byl před rokem 1989 agentem StB, a mně díky tomu dochází, proč jsou estébácké metody znovu používány prostřednitvím EET. Vadí mi to a nechci se vracet do minulosti,“ konstatoval Horník.

Návrh na zrušení EET je podle senátora Valenty dobrým signálem směrem k živnostníkům a všem, kterých se opatření týká. Musí prý vědět, že se na ně všichni politici nevykašlali. „Senát má být pojistkou proti hloupým zákonům. Proto se zapojujeme a chceme zákon zrušit. Když teď pan premiér mění ministry, bylo by úplně nejlepší, aby vyměnil i pana ministra Babiše,“ vyzval Ivo Valenta premiéra Sobotku s tím, že Andrej Babiš nejen kvůli EET, ale i kvůli střetu zájmů nemá ve vládě co dělat.

„Nejvíc mi ale vadí, že všechny malé podnikatele a živnostníky považuje Ministerstvo financí za zloděje a vlastně říká, že kradou a podvádějí. Přestože se jich tato restrikce týká, nikdo s nimi o návrhu na EET ani pořádně nediskutoval,“ dodal slovácký senátor Valenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…