VIDEO Vyplouvají na povrch skutečnosti, ze kterých jsem zděšený. A proč v něm nejsou neziskovky?! Senátoři vystoupili proti registru smluv

11.04.2017 20:55

Senát řeší zákon o registru smluv. Mnozí senátoři z něj nejsou ani trochu nadšení. Radko Martínek (ČSSD) je připraven navrhnout úplné zrušení tohoto zákona. Senátor za ODS Miloš Vystrčil apeluje na vládu, aby si uvědomila svou zodpovědnost a zákon přepracovala. Senátor Ivo Valenta si pak klade otázku, proč registr smluv nezahrnuje i neziskové organizace, které se za jeho uvedení v život notně přimlouvaly.

VIDEO Vyplouvají na povrch skutečnosti, ze kterých jsem zděšený. A proč v něm nejsou neziskovky?! Senátoři vystoupili proti registru smluv
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisková konference k senátnímu návrhu zákona na zrušení EET

O registru smluv se mluví už celá léta. V únoru tohoto roku se na hlavy koaličních poslanců ČSSD, ANO a KDU-ČSL snesl hněv platformy Rekonstrukce státu za to, že zákonodárci tento nástroj údajně přímo „vykostili“. Stanovili mimo jiné, že v něm nebudou muset své smlouvy zveřejňovat státní podniky. Lidovci se posléze „chytili za nos“ a přislíbili, že se tuto povinnost státním firmám pokusí znovu uložit. Nejeden senátor však není z registru smluv ani trochu nadšen.

TV Praha informovala např. o stanovisku senátora Ivo Valenty. „Já si myslím, že by bylo nejlepší celý ten zákon zrušit ... jelikož nebyl projednán v celém spektru společností, kterých se to dotýká, a najednou vyplouvají na povrch skutečnosti, ze kterých jsem docela zděšený,“ sdělil senátor. Podle jeho názoru brzy vzniknou aplikace, které budou vysávat informace z tohoto registru a budou je prodávat konkurenci.

Podobně argumentuje také senátor ČSSD Radko Martínek, podle něhož tento zákon neměl vůbec vzniknout, a přiklání se k jeho úplnému zrušení. Výhradami k zákonu se netají ani senátor za ODS Miloš Vystrčil. Tak, jak je ten zákon teď připraven, přinese podle senátora za ODS řadu problémů. Vláda by si podle jeho názoru měla uvědomit svou odpovědnost a zákon přepracovat.

Valenta přidal ještě jeden argument k zamyšlení. „Pokud tedy už přijmeme princip registru smluv, tak proč z něho jsou vyjmuty neziskové organizace, které pro něj samy bojují? Můj návrh zněl, aby neziskové organizace, které mají státní příspěvky nad milion korun, byly taktéž povinny uveřejňovat, jak hospodaří s těmito prostředky,“ doporučuje senátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…