Senátoři oblékli kroje a rozbalili folklór. Již potřetí si tak připomínali své regiony

14.05.2017 15:49

Folklórní soubory z nejrůznějších koutů České republiky se návštěvníkům Valdštejnské zahrady v senátu představily i letos. Kromě toho mohli návštěvníci ochutnat i některé lokální pochutiny a seznámit se s výrobou skla. Když se něco koná již potřetí, je z toho tradice, shodli se oslovení senátoři. Ještě se musí ukázat, zda se udrží.

Senátoři oblékli kroje a rozbalili folklór. Již potřetí si tak připomínali své regiony
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Senátorka Milada Emmerová v charakteristickém plzeňském kroji

V sobotu 13. května do Valdštejnské zahrady opět po roce zavítal folklór. V rámci třetího ročníku Krojovaných slavností pořádaných stálou senátní komisí pro rozvoj venkova tam dorazilo celkem sedm souborů z nejrůznějších koutů republiky od severních Čech po jižní Moravu. Když se něco koná již potřetí, je z toho tradice, zaznělo během úvodního slova, které folklórní přehlídku odstartovalo. „Máme možnost ověřit, zda se vyplatí udržovat tradice, pokoru a respekt vůči předkům,“ doplnil v úvodu moderátorky Radky Ehrenbergerové senátor za Cheb a předseda výboru pro rozvoj venkova Miroslav Nenutil (ČSSD). „Ten, kdo se věnuje folklóru, nemůže být žádný škarohlíd,“ připomněl hned zkraje lidové rčení. „Během jednoho dne tu můžete vidět kroje z celé země,“ připomněla Radka Ehrenbergerová průřezový charakter celé akce.

Kromě představení jednotlivých folklórních souborů (Kytice, Rokytka, Bítešan-Královničky, pěvecký soubor Lužických Srbů, Chór Lipa z Německa, který představoval specifičnost letošního ročníku) se mohli návštěvníci seznámit s jednotlivými regionálními specifičnostmi. „Ze Slovácka sem přivážíme vždy něco navíc,“ sdělil pro ParlamentníListy.cz Michal Dvouletý, krajský předseda strany Soukromníků za Zlínský kraj. „Letos jsme přivezli například specificky místní folklórní soubor Babinec z Kozojídek, který se věnuje výrobě tradičních bálešů (kynuté lívance s mákem a povidly). Kromě toho tu ale máme i naše dobré víno,“ dodal. Moravské víno letos zastupovaly Rakvice s nabídkou sladších i sušších odrůd, přičemž autor článku ochutnal obé a musí konstatovat, že údajné moravské pořekadlo „dá sa, nedá sa, tak sa dá Pražákům“ se v tomto případě nevyplnilo a víno bylo velmi chutné, což dosvědčovala i početná řada francouzských turistů, která se u stánku vytvořila.

Ing. Michal Dvouletý, MBA

  • Soukromníci
  • zastupitel Zlínského kraje a města Uherské Hradiště
  • krajský zastupitel

Mezi dalšími pochutinami, které mohli návštěvníci letošní akce ochutnat, byly například chleba s ručně stloukaným máslem nebo specifické žatecké pivo. „Zveme vás do našeho chrámu chmele a piva,“ zaznělo u stánku, kde pivo rozlévali s odkazem na žatecký pivní turistický areál. U stánku žateckých pivovarníků nebylo možné přehlédnout současnou starostku města Žatce a lounskou senátorku Zdeňku Hamousouvou (ČSSD) v charakteristickém kroji.

„Akce je rok od roku lepší,“ okomentoval krojované slavnosti senátor za Českolipsko Jiří Vosecký (SLK), který na akci dorazil v charakteristickém oděvu skláře. „Je zapotřebí, aby senátoři z oblastí, ze kterých jsou, přivezli nějaké folklórní záležitosti. U nás je například sklo. Návštěvníkům tu nabízíme dvě ukázky: tavení skla a výroba žhavého skla. Ve stánku vedle můžete zase vidět jeho zušlechťování,“ dodal. Podle Voseckého je dobře, že se tady regionální odlišnosti potkají a kromě senátorů se s nimi seznámí i široká veřejnost. „Otázka je, jestli v pořádání akce budou nově zvolení senátoři chtít pokračovat. Myslím si ale, že dobré věci jsou životaschopné,“ dodal optimisticky. S tím souhlasí i Nenutil. „Myslím, že chuť kolegů z komise v tradici pokračovat tu je,“ sdělil ParlamentnímListům.cz.  

Podle Nenutila je vhodné kulturní tradice udržovat obzvláště dnes, kdy mnozí kulturní identitu hledají, nebo se dokonce snaží národní identitu uměle vytvářet. Folklór je podle něj něco, na co můžeme být hrdí a co je prověřeno staletími. „Každý senátor, který má určitý volební okrsek, se tu může pochlubit tím, co tam mají. Je to určité lokální vlastenectví,“ sdělila ParlamentnímListům.cz senátorka za Rokycany a bývalá ministryně zdravotnictví Milada Emmerová, jejíž zásadní roli při vzniku akce Nenutil neopomněl v úvodu zmínit.

„Folklór mám ráda. Kdysi jsme já a moje kolegyně měly kulatiny a při té příležitosti jsme kolegy v klubu chtěly překvapit, a tak jsme přišly v kroji. Senátorům se nápad líbil a následně jsme komisi pro rozvoj venkova navrhli, že by se něco podobného mohlo v senátu založit,“ uvedla. Pozitivně akci hodnotí i Michal Dvouletý. „Je dobře, že se jednou za rok udělá taková akce. Kraje a regiony se tu mohou představit nejen Pražanům, ale i turistům, aby věděli, že Česká republika není jen Praha, ale že i v těch regionech je bohatý folklór,“ sdělil. Podstatné přitom podle něj je, že na akci lze jasně vidět rozdíl mezi českým a moravským folklórem.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…