Senátoři přišli s návrhem, co dělat s nepřizpůsobivými recidivisty. Inspirovali se v drsném kraji

28.09.2017 17:16

Senátor Ivo Valenta předložil spolu s několika kolegy novelu přestupkového zákona, která by mohla obcím pomoct vyřešit problémy s nepřizpůsobivými občany, mezi které členové horní komory počítají i bezdomovce, kteří se opakovaně dopouštějí přestupků. Co s nimi? Předkladatelé novely zákona mají jasno.

Senátoři přišli s návrhem, co dělat s nepřizpůsobivými recidivisty. Inspirovali se v drsném kraji
Foto: Daniela Černá
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Mnohé obce a města se snaží vyřešit zásadní otázku, jak se vypořádat s lidmi, kteří opakovaně narušují veřejný pořádek, opakovaně páchají přestupky, ale současně nemají v daném městě či obci trvalé bydliště. Senátoři přišli s relativně jednoduchým nástrojem. Pokud někdo bude v dané obci opakovaně páchat přestupky a nebude mít v obci trvalé bydliště, starostové mu zde zakážou pobyt.

„Převedeno do praxe – pokud by se pachatel závažného přestupku dopustil opakovaně v průběhu jednoho roku, proběhlo by klasické řízení, na jehož konci by mohl být právě zákaz pobytu v dané obci, nebo dokonce vězení. Jsem si jistý, že jedině tento způsob přinutí osoby společensky nepřizpůsobivé k tomu, aby respektovaly zákony a pravidla,“ popsal senátor Ivo Valenta (nezávislý za Soukromníky), který je rovněž jedním ze spolupředkladatelů. 

Dosud zákony dovolují udělit za páchání přestupků jen zákaz činnosti a finanční pokuty, jenže ty jsou zvláště u občanů bez domova v podstatě nevymahatelné. Pokud nepřizpůsobiví takovou pokutu dostanou, často se jen smějí, upozornil další senátor Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj).

„Jedině zákaz pobytu by tak dokázal potrestat recidivisty, kteří se dopouštějí závažnějších přestupků, jakými jsou například drobné krádeže a rvačky, výtržnictví, porušování obecních a městských vyhlášek apod.,“ uvedl senátor Canov.   

Senátoři se inspirovali u někdejší primátorky severočeského Chomutova a řada starostů její iniciativu přivítala. Dnes však možnost zákazu pobytu po opakovaném páchání přestupků v zákoně chybí.

Celý článek naleznete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…