Senátoři vyzvali premiéra, aby nepřijal demisi Valachové

25.05.2017 12:20

Senátní podvýbor pro sport dnes vyzval premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby nepřijal demisi ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD). Ministryně se rozhodla rezignovat ke konci května v souvislosti s kauzou dotací ve sportu. Podle senátorů by ale měla zůstat kvůli řešení dalšího financování českého sportu.

Senátoři vyzvali premiéra, aby nepřijal demisi Valachové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miniistryně školství Kateřina Valachová

„Valachová je podle nás natolik obeznámena se situací, že by bylo nejlepší, aby v úřadě zůstala. Nikdo jiný se podle našeho názoru nemůže ve složitém resortu školství, a zejména v problematice sportu narychlo zorientovat,“ uvedl předseda podvýboru Jaroslav Zeman (ODS). Výzva podle něj byla přijata jednomyslně.

Podobnou výzvu už před dvěma týdny vyslala k předsedovi vlády Národní rada pro sport. „Myslíme si, že by bylo velmi dobře, aby paní ministryně svoji misi dokončila,“ uvedl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Valachová se rozhodla rezignovat k 31. květnu, aby převzala politickou odpovědnost za kauzu, v níž figuruje její bývalá náměstkyně Simona Kratochvílová. Ta je podezřelá, že se šéfem fotbalového svazu Miroslavem Peltou se domlouvala na rozdělování investičních dotací.

Ministryně rezignaci oznámila v době, kdy vládu odmítal opustit bývalý vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) kvůli pochybnostem o jeho financování. Sobotka oznámil, že se s případnými nástupci Valachové bude průběžně scházet a adepta chce mít do konce května.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…