Senátoři zvedli prapor svobodného podnikání? To se nedá vysvětlit jinak než korupcí, hřímal v rozhlasu odpůrce billboardů

30.08.2017 17:37

Od pátku mají z okolí dálnic a silnic prvních tříd postupně mizet asi tři tisícovky reklamních billboardů. Je to správný krok. Moderátor Jan Moláček se na to ve středečních Dvaceti minutách Radiožurnálu zeptal odpůrce billboardů Vojtěcha Razimy, ředitele společnosti Kverulant.org.

Senátoři zvedli prapor svobodného podnikání? To se nedá vysvětlit jinak než korupcí, hřímal v rozhlasu odpůrce billboardů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kampaň do nadcházejících voleb v ulicích Prahy. Podívejte se na některé slogany

Od 1. září má být okolí českých dálnic a silnic očištěno od zhruba tří tisíc billboardů. Jejich majitelé protestují a umísťují na ně české vlajky. Snad doufají, že státní symbol přiměje stát nechat billboardy na místě. Ministr dopravy Dan Ťok už ale protestujícím vzkázal, že mají smůlu. Za majitele reklamních ploch se ale postavila i část senátorů, kteří upozorňují na rizika porušení pravidel svobodného podnikání. Podali ústavní stížnost. Razima se této aktivitě vysmál.

„To, jakou rozjeli kampaň, a to, že si podle nás koupili těch sedmnáct senátorů, podle mého soudu bude znamenat, že ty jejich příští prohry budou ještě masovější,“ udeřil hned na úvod Razima. „Senátoři, kteří se nikdy nezajímali o svobodu podnikání, najednou zvedli prapor svobodného podnikání, který podle našeho názoru nejde vysvětlit jinak než korupcí,“ nebral si servítky host. Obratem také připomněl, že o zákazu bylo rozhodnuto už před pěti roky, takže majitelé měli dost času, aby se na změnu pravidel podnikání mohli připravit.

Majitelé reklamních ploch si ze zákonů mnoho nedělají, pokračoval v kanonádě Razima. Jejich dalším krokem prý bude žádost o předběžné opatření, kterým by stát odstranění reklamních ploch zarazil. Host však doufá, že jim stát nevyhoví, protože billboardy podle jeho názoru zabíjejí lidi. „Každý rok jsou to jeden, dva mrtví,“ pravil Razima.

Majitelé legálních billboardů však oponují, že se lidé zabili po nárazu do nelegálních reklamních ploch, ale ředitel Kverulant.org je přesvědčen, že to není pravda. Obratem však také uznal, že od roku 2010 je většina billboardů usazena na tzv. příhradovou konstrukci, díky které nemusejí být následky nehod s billboardy tak fatální. Dopravní policie prý ale i nadále zůstává velkým odpůrcem billboardů. Razima je prý v kontaktu s dopravními policisty, kteří na billboardech nenechali nit suchou. Už proto, že billboardy odvádějí pozornost řidičů od řízení.

Pokud majitelé billboardů billboardy neodstraní, učiní tak úřad, zpravidla Ředitelství silnic a dálnic, který majitelům může dát pokutu až ve výši 300 tisíc korun.

Moláček k tématu dodal, že do pořadu byli pozváni také senátoři ze zmíněné skupiny, ale nikdo z nich pozvání nepřijal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…