Senátorka Chalánková píše Babišovi kvůli Istanbulské smlouvě. Rozpory, chybějící informace. Kolik tedy bude genderů?

16.09.2020 16:56

Senátorka Jitka Chalánková dlouhodobě bojuje proti přijetí Istanbulské úmluvy. Vzhledem k tomu, že v poslední době zesílily tlaky na přijetí tohoto dokumentu v rámci Evropské unie (dokonce se údajně má spekulovat, jak by mohla být členským státům vnucena prostřednictvím evropského práva), zaslala otevřený dopis premiéru Andreji Babišovi, kterého žádá o informace, co by to pro Českou republiku znamenalo.

Senátorka Chalánková píše Babišovi kvůli Istanbulské smlouvě. Rozpory, chybějící informace. Kolik tedy bude genderů?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátorka Jitka Chalánková

Anketa

Bojíte se COVIDu-19? (Ptáme se od 16.9.2020)

41%
59%
hlasovalo: 21104 lidí
Nedávno pro ParlamentníListy.cz senátorka připomněla řadu sporných bodů, které dohoda po přijetí může přinést. Nejde přitom ani tak o samotný text, který je velmi obecný a „gumový“, ale hlavně o důvodovou zprávu, která tento text usměrňuje velmi nežádoucím směrem.

„Násilí mezi lidmi je v úmluvě popisováno a vysvětlováno jako genderově, antagonisticky podmíněné. Nikoliv jako násilí člověka na člověku, ale jako násilí na ženách ze strany mužů, které je podmíněno jejich historicky daným nesmiřitelným antagonismem,“ vytahuje senátorka Chalánková nejzásadnější příklad.

Tak jako Patrik Nacher poukazuje na to, že úmluva zavádí pojem gender jako sociální konstrukt. „To znamená, že neexistuje souvislost mezi biologicky daným pohlavím, ale tím, jak se člověk sám definuje. Zde tedy nastupuje nekončící možnost příslušnosti k nějakému pohlaví jako sociálnímu konstruktu,“ vysvětlovala pro ParlamentníListy.cz.

Chalánková nyní v otevřeném dopise premiéra upozorňuje, že jako senátorka již několikrát žádala, aby veřejnost dostala jasné a srozumitelné informace, co přijetí úmluvy bude obnášet. Materiál, který senátorům předložila vláda, byl prý v tomto směru zcela nedostačující.

Upozornila na stále nevyjasněný rozpor zastánců úmluvy, kteří na jednu stranu tvrdí, že úmluva zlepší postavení a ochranu žen, ale na druhou stranu ubezpečují, že nebude vyžadovat žádné změny v právním systému, protože ten již vysoké standardy ochrany žen naplňuje.

Senátorka žádá premiéra zejména o tyto informace: úplný přehled zákonných a ústavních ustanovení, se kterými by se Istanbulská úmluva případně dostala do konfliktu, a rovněž přehled nezbytných zákonů a dalších opatření, která by si ratifikace vyžádala.

Rovněž senátorka žádá přehled opatření, která by kvůli přijetí dohody byla vyžadována od soukromých osob, zejména od zaměstnavatelů.

Posledním požadavkem pak je předložení úplného přehledu genderů, které by přijetím dohody byly zavedeny.

Kromě toho by senátorka ráda viděla analýzu právních, politických, ekonomických a sociálních dopadů, pokud by Česká republika k Istanbulské úmluvě odmítla přistoupit.

Tyto požadavky se senátorka Chalánková pokoušela v srpnu prosadit jako usnesení v Senátu. V následné debatě se do dějin horní komory zapsal Jiří Dienstbier svým rozhořčeným výstupem, že „... mýty, fake news, které se šíří kolem Istanbulské úmluvy, ty se nám tady samozřejmě plně projevily“.

Že by tu byly nějaké stovky genderů, to je „blud odpůrců Istanbulské úmluvy, kteří si hledají naprosto nesmyslné záminky k tomu, aby tuto úmluvu odmítli“, vykládal dále Dienstbier.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…