Senátorka Dernerová: Lidé se bojí. Roušková gestapa. Dávky pro sever? Pražáci nechápou

16.09.2020 21:56

ROZHOVOR „Lidé se bojí lidí. Začíná asociálno.“ Dětská neuroložka a senátorka Alena Dernerová kroutí hlavou, k čemu jsme v kovidové době dospěli, když už tady šílenci zakládají ‚roušková gestapa‘, jak PL.cz psaly. Mluví o vyvolávání děsu, do čehož se chaoticky zatahují i ti nejmenší. Proč ji rozesmály zásilky důchodcům? Objasňuje, proč neměly vznikat kraje a proč „nevygumovat“ Senát. Pražáci nechápou…

Senátorka Dernerová: Lidé se bojí. Roušková gestapa. Dávky pro sever? Pražáci nechápou
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Dětská neuroložka a senátorka Alena Dernerová

Paní doktorko, vidím, že necháváte rodiče s dětmi do své ordinace vcházet klidně bez zakrytých úst a nosu. Jak vnímáte jako dětská neuroložka nařízení o rouškách u školáků?

Anketa

Bojíte se COVIDu-19? (Ptáme se od 16.9.2020)

41%
59%
hlasovalo: 21104 lidí
Roušky a školáci? Za sebe říkám, že je to tak trošku chaotický postup, protože ty děti sice v rouškách mají být ve společných prostorách škol, ve třídě je mít nemusí, a když odejdou po vyučování ze školy, tak jsou stejně různě pohromadě společně. Nevidím v tomto postupu tedy žádný benefit.

Naopak si myslím, že v tom tkví jakési vyvolávání hrůzy a děsu a nikdo pořádně už neví, co a proč se děje. Ve školách bych to nechala plavat. Protože koneckonců, kolik je dětí, které mají problémy s covidem-19, a to závažné? O nikom jsem neslyšela.

Ony nejsou rizikovou skupinou. Momentálně se objevuje  nejvyšší procento u lidí mezi 20. a 30. rokem věku: to jsou zřejmě ti, kteří holt chodí na různé  diskotéky a mají bujný noční život. Ale těm také nic vážného vesměs není.

Já sama už z toho mám nepříjemné pocity, co se kolem covidu u nás děje.

Z toho vyvolávání strachu a co to dělá s mezilidskými vztahy?

Národ se pomalu a jistě dělí na rouškofoby a rouškofily. Takže tu opět nastává šílená polarizace společnosti, což vůbec nevidím jako dobrou věc. A nechala bych tedy fungovat zdravý rozum.

V jakém smyslu konkrétně?

Je jasné a logické, že čísla nakažených porostou. Nejsem si však jistá, zda rouška nás ode všeho ochrání, jelikož existují bezpříznakoví nosiči, s kterými se prostě potkáváme.

Když například jdeme do restaurace, tak do ní máme vejít s rouškou a mít ji do doby, než začneme jíst. Tedy ji pak po dobu stravování na sobě nemáme. Takže když budu jíst a pít tři čtvrtě hodiny a kolem mne budou další hosté, tak je to totéž, jako bych tam celou dobu seděla bez roušky. Nevidím v tom příliš smysl.

Navíc – restaurace, hospody a podobné podniky se opět dostanou do deficitu, protože část lidí odmítá do nich za těchto okolností chodit. Takže zde začíná vznikat asociálno: Lidé se bojí lidí, všichni si drží distanc.

Připadá mi, že jsem se octla v nějakém zlém snu nebo hororu, thrilleru, kterého jsem se nikdy nechtěla dožít.

Osobně bych s rouškami spíše šetřila. Ano, když jsem nemocná, jedu dopravním prostředkem, tak si ji vezmu. Ale teď je teplo a musím v ní nakupovat v obchodě, tak v tom teple… navíc do toho nadýchám i spoustu svých vlastních bacilů, jde pak o infekční semeniště.

Připadá mi to celé hodně přitažené za vlasy.

Lidé mluví přímo o náhubku….

Anketa

Mělo by Česko stavět další bloky jaderných elektráren?

89%
11%
hlasovalo: 8771 lidí
Také tomu říkám náhubek.

Fakt? Tak vláda pana Babiše nás náhubkuje. To vy asi musíte být hodně rozčarovaná, kam se to zvrtlo. Kdysi, na začátku, jste v jeho politiku věřila, fandila jste mu, že?

Víte co… Tehdy začínal, nebyl politikem... Měla jsem určitou představu a bylo to v době, kdy zde situace na politické scéně nebyla nijak růžová. Řešily se kauzy jako Severozápad, byla tady opoziční smlouva, nebylo koho volit. Člověk věřil, že se dočká něčeho dobrého. Nemyslím si, že je úplně špatný po nějaké ekonomické stránce, jako byznysmen to zřejmě má v mnoha směrech srovnané.

Ale řada záležitosti je v této době hodně ovlivňována volbami a ta „plasticita“ je tady podle mne obrovská… Je potřeba vždy jednat se selským rozumem, ať před volbami nebo po nich, a nepodřizovat se v podstatě chování nebo náladám lidí. Brala bych to vždy z odborného hlediska, co je dobře a co dobře není.

Například?

Třeba fakt, že se teď důchodcům nad 60 let, kteří běžně chodí do práce, pošle pět roušek a respirátor, tak to nevidím jako normální.

Připadá mi to legrační. Měly by se spíš podpořit třeba matky samoživitelky, které na pořízení těchto ochranných pomůcek nemají dostatek peněz. Kdežto ten důchodce má příjem a často dostává roušky i od svých potomků.

Tohle zrovna je podle mě populistické rozhodnutí.

Před námi jsou krajské a senátní volby… Změní něco? A co by změnit měly?

Senátní volby by měly přinést to, abychom byli nezávislí na Poslanecké sněmovně. To znamená, že by v něm neměla působit převaha jedné strany, jednoho hnutí nad ostatními.

Myslíte, že se i právě teď – v kovidové době – tedy v tomto smyslu ukazuje důležitost Senátu i těm, kteří o něm pochybují?

Ano, Senát je zde důležitý. Proto také „pijeme krev“ některým lidem, kteří by si přáli horní komoru vygumovat, protože by si pak mohli dělat, co chtějí.

Je dobře, že byl zakotven v Ústavě a pro důvod, který jsem sdělila, byl také „otci stvořitely“ zamýšlen a je to tak podle mě správně.

Zažili jsme období, kdy v Senátu měla převahu ODS nebo ČSSD, a bylo to katastrofální.

Za sebe říkám, že by bylo fajn udržet poměr Senátu nezávislého na politických stranách, které jsou ve Sněmovně. To je jedna věc.

A druhá věc jsou krajské volby…

Anketa

Považujete Miloše Zemana za lháře?

21%
79%
hlasovalo: 16087 lidí
Do krajských voleb bych si přála, aby bylo rovněž různobarevno. Tak, aby to zase nebyla jedna síla, sama za sebe, která by ovládala celé krajské zastupitelstvo.

Samozřejmě že mohou vzniknout příšeroidní koalice, ale za sebe říkám – že ty kraje snad ani neměly vznikat… To byla zásadní chyba, protože se poté v krajích udála řada negativních věcí. Kraje se totiž snaží chovat jako bundeslandy, ale ony jimi nejsou.

A když stát žehral na absolutní volnost a říká se, ať si to tam dělají, jak chtějí, tak se tam potom děly různé věci včetně různých rozkrádání evropských dotačních prostředků a nebyla na ně kontrola.

Takže by bylo dobré, kdyby ve vedení krajů byli lidé, kteří to myslí upřímně dobře, a nebyli to jenom „osvědčení“ politici –  šíbrové, kteří se spojí s kdekým, kteří by ty krajské finanční „ropovody“ dál zneužívali.

Krajům se daly velké kompetence, na druhou stranu se prý neměly brát kompetence  obcím (i s ohledem  na sociální dávky), jak mimo jiné zaznělo na předvolební debatě v Mostě…

S tím souhlasím. I u financí, které může přerozdělovat kraj, se někdy dá přednost „oblíbencům“, a tak si řada obcí třeba vůbec nesáhne na to, na co by mohla. Myslím kraje obecně. Jinak naprosto souhlasím, že kompetence obcí by měly být mnohonásobně vyšší.

Dále – mělo by dojít k tomu, že pro kraje Karlovarský, Ústecký a Moravskoslezský by měl být vymyšlen pilotní projekt, ne celonárodní projekt, protože lidi v Praze vůbec nechápou, o co tady u nás jde.

Je potřeba vytvořit zvláštní projekt, v jehož režimu bychom „jeli“. A my bychom si pak už nějakým způsobem nastavili parametry a chování lidí, kteří tyjí z dávek a vydělávají si v podstatě tím, že mají děti. A to nikdo v Praze, respektive řada lidí, nechce slyšet. Nebo řeší jen jako, ale nic nevyřeší. Protože zde nežijí. My ty problémy ale v tomto regionu známe. Víme, co nás trápí.

Osobně určitě půjdu za paní ministryní Maláčovou, ať dopadnou krajské volby jakkoli, a budu chtít, aby se jednalo o nějakém pilotním projektu, protože takto se nehneme z místa.

Do krajských voleb kandiduje Alena Dernerová jako číslo 2 na kandidátce STAN – Starostové a nezávislí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Lucie Bartoš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…