Senátorka Filipiová nekompromisně: Pan Babiš by si měl uvědomit jednu věc

30.08.2016 19:07

Senátorka Daniela Filipiová (ODS) usedla do křesla pro hosta v úterním Interview ČT24. Obsáhle se vyjádřila ke sporům ministra financí Andreje Babiše (ANO) a ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD). Někdejší ministryně zdravotnictví Filipiová odmítla, že by ministr Němeček spáchal nějaký podraz, což tvrdí právě Babiš. Šéfa hnutí ANO prý spíš naštvalo, že nezvládl ještě rozšířit své již tak dost velké impérium.

Senátorka Filipiová nekompromisně: Pan Babiš by si měl uvědomit jednu věc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátorka za ODS Daniela Filipiová

Bylo znovuzvolení pana Zdeňka Kabátka do čela VZP podrazem, jak tvrdí Andrej Babiš? „Já nechápu, v čem by to měl být podraz pana Němečka, protože ředitele volí správní rada. Ředitel VZP je nepolitická funkce. A pan Babiš by si měl uvědomit jednu věc. Ze 30 členů správní rady byl jen jeden proti,“ prohlásila politička. Neopomněla poznamenat, že ANO nominovalo do správní rady devět členů a proti byl skutečně jen jeden.

Ve skutečnosti se prý Andrej Babiš naštval, že se mu nepodařilo ukousnout větší část peněz z koláče určeného na zdravotnictví. „Podle mě mu jde o to, aby ovládl VZP, ale toto ho překvapilo, protože nedostal čas to prolobovat. Uvědomme si ještě jednu věc: Pan Babiš je tady v těžkém střetu zájmů, protože vlastní zdravotnická zařízení, na která čerpá prostředky. Já to řeknu otevřeně, mám dojem, že pan Babiš chce, aby se jeho impérium rozrostlo ještě o zdravotnictví,“ varovala.

Andrej Babiš sice kritizuje kdeco, ale pouze ve stylu, že všichni kradou. Pokud ví o situaci ve VZP něco víc, má prý konat to, co mu ukládá zákon. Možná ví něco víc, podle Filipiové ostatně není tajemstvím, že si pan Babiš rád sbírá různé informace na lidi.

Sestra řvala na devadesátiletou paní. Taková žena nemá ve zdravotnictví co dělat

Následně se vyjádřila k situaci zdravotních sester. Jejich práce je hrozně důležitá a jejich platové podmínky bohužel nejsou nijak slavné. Filipiová má ovšem za to, že by českému zdravotnictví mohlo pomoci zkrácení studia, pokud se některé sestry necítí na vysoké školy. Ministr Němeček k tomu připravuje zákon.

„(Sestry) Mají málo peněz, to jednoznačně. Když si uvědomíte, že vysokoškolačka nastupuje za 18 tisíc hrubého, tak to opravdu je málo. Ale jestli jsou sestry přetížené, to je jiná věc. Jsou sestry, kterým se kouří za patami, ale nezdá se vám, že by byly unavené, ale pak jsou sestry, u kterých máte pocit, že je skoro obtěžujete, když po nich něco chcete. Povolání sestry je náročné. Ale já jsem zažila případ, kdy sestra doslova řvala na devadesátiletou paní, která zkrátka nedoběhla na záchod. Stane se. ... takoví lidé, jako je ta sestra, nemají ve zdravotnictví co dělat,“ vyjádřila svůj názor Filipiová.

Pár slov padlo také k debatě o pití alkoholu u cyklistů. Sama je proti tomuto návrhu, protože jako řidič nechce přicházet na silnicích do kontaktu s cyklisty s alkoholem v krvi. Je sice pravda, že v okolních zemích se často cyklistům dovoluje řídit s mírným množstvím alkoholu v krvi, ale když jste účastníkem dopravní nehody, je alkoholem ovlivněný člověk automaticky považován za viníka.

Alkohol u cyklistů by tedy viděla jen velmi nerada, staví se proti plošnému zákazu kouření v restauracích. Dnes už je situace taková, že si člověk může vybrat, zda půjde do kuřácké nebo nekuřácké restaurace, a není nutné podnikatelům dál komplikovat život. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…