Senátorka Gajdůšková si pustila video rapera Řezníka a zoufá si: Je to odporné

08.12.2013 10:49

Zápas s bezbřehým liberalismem. Tak hodnotí kauzu ohledně českého rapera Řezníka místopředsedkyně ČSSD a místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková. „Myslím si, že opravdová lidská svoboda pramení z toho, že se člověk orientuje v hodnotovém systému a s ostatními sdílí principy humanity,“ uvedla ve svém vyjádření pro ParlamentníListy.cz.

Senátorka Gajdůšková si pustila video rapera Řezníka a zoufá si: Je to odporné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Gajdůšková

Řezník je představitel stylu, kterému se říká horrorcore. Jeho texty obsahují násilí, sex, drogy. To se nelíbilo pořadatelům Slavíka, kteří ho ze soutěže vyloučili a upřeli mu tak výhru v kategorii Hvězda internetu pro letošní rok s tím, že jim jde prý o zachování slušnosti v soutěži, nikoliv o cenzuru. Celá kauza rozvířila i společnost a rozdělila ji na dvě názorové skupiny. Zatímco jedni kritizují Řezníkovu vulgaritu a zobrazované násilí, druzí se ohánějí svobodou projevu.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

„Odporné rapové výstupy o znásilňování, mučení a trápení žen si na svobodu projevu mohou jen prvoplánově hrát. Svoboda jednoho přece končí tam, kde začíná svoboda druhého,“ vyhrazuje se proti Řezníkovi Gajdůšková.

Celý text senátorky Gajdůškové ZDE

Mučení, znásilňování, oslava brutality a propagace násilí na ženách je podle ní totiž tím nejpodlejším útokem na lidskou důstojnost a svobodu, která se musí dotknout  každého jen trochu cítícího člověka. Navíc prý každý výstup, který vzbuzuje podezření, že je účelový, že má šokovat, ale hlavně vydělávat, si zaslouží zvláštní posouzení.

Samková na Řezníka posílá policii

„Co si například s brutalitou takového Řezníka počnou mladiství? Má Youtube nějakou pomocnou páku pro ty, kteří se po zhlédnutí takového příspěvku zhroutí? A kdo mladistvým vysvětlí, v čem je problém, že to skutečně nejsou jen blikající a excitující obrázky? Kdo bude potrestán za nárůst agrese, brutality, za psychopatické jedince, kteří se nechají inspirovat a objeví se ženské oběti? Budeme i pak mluvit o svobodě projevu?“ ptá se.

Zlobná hloupost, touha po popularitě za využívání brutálních obrázků, nezodpovědné zacházení s veřejností a popírání základních hodnot  humanity, to podle Gajdůškové není obhájitelné z žádného hlediska. 

Stejný názor zastává například i advokátka Klára Samková, která se dokonce rozhodla na Řezníka podat trestní oznámení. Podle ní je kontroverzní písnička "Ta holka v mym sklepě" přímou pobídkou k násilí. "Videoklip je přímým návodem k páchání trestné činnosti a její schvalování. Zejména vizuální složkou tzv. 'autor' se dle mého názoru dopouští trestných činů podněcování k trestnému činu, schvalování trestného činu, a to ve vztahu k trestným činům násilí proti skupině obyvatelstva a jednotlivci, nebezpečné vyhrožování, nebezpečné pronásledování, podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod - zde vůči ženám: znásilnění, sexuální nátlak, mučení a jiné nelidské a kruté zacházení - těžké ublížení na zdraví," píše v oznámení Samková.

reklama

autor: nem

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…